Vesti
Politika

Kurti: Zapadni Balkan u opasnosti

Premijer Kosova Aljbin Kurti smatra da je Zapadni Bakan u opasnosti od ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je naredio vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara.
Kurti: Zapadni Balkan u opasnosti
Sa konferencije za austrijskim kancelarom (Foto Ekonomia onlajn)

Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Karl Nehammer), rekao da Kosovo održava jake veze sa zapadnim zemljama i NATO-om, te dodao da je Kosovo zabrinuto ali ne i uplašeno.

"Zapadni Balkan je u opasnosti, na ovim prostorima se već vodi hibridni rat. Sedište Sputnjika je u Beogradu a u Nišu (grad na jugu Srbije) postoji Humanitarni ruski centar, koji je pun ruskih agenata. Zabrinuti smo ali se ne plašimo", rekao je Kurti novinarima 18. marta.

Dodao je i da je austrijskom kancelaru preneo značaj učlanjenja Kosova u Savet Evrope, te značaj evroatlanskih integracija.

Sa druge strane, austrijski kancelar je poručio da Kosovo nije samo, ukoliko bude ugrožena bezbednost i dodao da će se brzo reagovati u slučaju opasnosti.

Nehamer je rekao da je sa kosovskim premijerom razgovarao i o članstvu Kosova u Evropsku uniju (EU).

O srpskim izborima

Govoreći o mogućnostima održavanja srpskih izbora na Kosovu, Kurti je rekao da ne može da zabrani pripadnicima srpske zajednice da glasaju, ali da Ustav i zakoni Kosova moraju da se poštuju.

Srbija 3. aprila organizuje parlamentarne i predsedničke izbore, ali je za sada neizvesno da li će biti održani u srpskim sredinama na Kosovu jer zvanična Priština nije dozvolila otvaranje biračkih mesta 16. januara za glasanje na srpskom referendumu za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je tada saopšteno, Srbi sa Kosova su mogli da glasaju putem pošte ili Kancelarije Beograda za vezu u Prištini ali su oni svoje pravo ipak iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

"Želimo da se na Kosovu poštuju Ustav, zakoni i Rezolucija od 15. januara, ali ne želimo da onemogućimo građani Kosova, koji možda imaju i srpski pasoš, pravo glasa", rekao je Kurti.

Poslanici u Skupštini Kosova su 15. januara usvojili Rezoluciju protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova a njome se, pored ostalog, od Vlade traži da preduzme neophodne radnje kako bi se sprečilo kršenje suvereniteta i Ustavnog poretka Kosova.

Kurti je ponovio da je u kontaktu sa zemljama Kvinte i Evropskom unijom, te dodao da ne očekuje nemire na dan srpskih izbora 3. aprila. Kurti je i 15. marta rekao da je njegova Vlada u kontaktu sa ambasadorima zamalja Kvinte i Evropskom unijom oko pronalaženja rešenja za održavanje srpskih izbora.

Međunarodna zajednica je od Kosova u nekoliko navrata tražila da dozvoli Srbima na Kosovu da glasaju na izborima koje organizuje Srbija.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i do sada je postojala dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022