Vesti
Politika

Kurti: Zamoliću SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je Beograd da reaguje na dobru volju Kosova za delimičnim ukidanjem takse, intenzivirajući kampanju za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. Kurti je izjavio da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".
Kurti: Zamoliću SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da poziva Beograd da zaustavi svoju ofanzivu.

"Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti. Takođe, zamoliću relevantne međunarodne aktere, posebno SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema Kosovu ", naveo je Kurti.

Tvrdi da je Priština pokazala spremnost za normalne i korektne odnose sa Beogradom.

"Jasno smo pokazali da imamo volju za normalnim odnosom sa Srbijom. Ali ne možemo da dozvolimo da se ta volja razbije. Kao premijer Kosova, pažljivo ću pregledati situaciju koja je stvorena i delovati u skladu sa interesima Republike i njenih građana ", napisao je Kurti.

Prethodno je kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca negirao da je Sijera Leone povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Srbiji reciprocitet, sa Albanijom i Severnom Makedonijom bez barijera

Aljbin Kurti izjavio je da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".

"Kosovo ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFTA. Reciprociteta će biti - ne zato što smo odlučili da se ponašamo drugačije, već zato što smo odlučili da se ponašamo kao nezavisna država. Reciprocitet je vrednost jednakosti pre nego što je kontra mera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima da povećaju zaposlenost, proizvodnju, razvoj i prosečne zarade u privatnom sektoru ", rekao je Kurti na skupu Privredne komore Kosova u Prištini.

Prema njegovim rečima, trgovinske prepreke sa Albanijom štete proizvođačima i izvoznicima.

"Barijere sa Albanijom prevazilaze naše dijalekte u dijalektima i nanose štetu proizvođačima i izvoznicima. Da bi se preselili na albansku zemlju, izvoznici će morati da plate naknadu za skeniranje od 22 evra, čak i kada skener ne funkcioniše. Dažbine za proizvođače vina neke su od kojih ćemo se pozabaviti. Postoje brojne anomalije. Građani Albanije moraju da imaju dozvolu boravka da bi mogli da nađu posao. Sa Severnom Makedonijom imamo prepreke koje je potrebno ukloniti ", dodao je Kurti.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020