Vesti
Politika

Kurti: Zamoliću SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je Beograd da reaguje na dobru volju Kosova za delimičnim ukidanjem takse, intenzivirajući kampanju za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. Kurti je izjavio da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".
Kurti: Zamoliću SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da poziva Beograd da zaustavi svoju ofanzivu.

"Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti. Takođe, zamoliću relevantne međunarodne aktere, posebno SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema Kosovu ", naveo je Kurti.

Tvrdi da je Priština pokazala spremnost za normalne i korektne odnose sa Beogradom.

"Jasno smo pokazali da imamo volju za normalnim odnosom sa Srbijom. Ali ne možemo da dozvolimo da se ta volja razbije. Kao premijer Kosova, pažljivo ću pregledati situaciju koja je stvorena i delovati u skladu sa interesima Republike i njenih građana ", napisao je Kurti.

Prethodno je kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca negirao da je Sijera Leone povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Srbiji reciprocitet, sa Albanijom i Severnom Makedonijom bez barijera

Aljbin Kurti izjavio je da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".

"Kosovo ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFTA. Reciprociteta će biti - ne zato što smo odlučili da se ponašamo drugačije, već zato što smo odlučili da se ponašamo kao nezavisna država. Reciprocitet je vrednost jednakosti pre nego što je kontra mera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima da povećaju zaposlenost, proizvodnju, razvoj i prosečne zarade u privatnom sektoru ", rekao je Kurti na skupu Privredne komore Kosova u Prištini.

Prema njegovim rečima, trgovinske prepreke sa Albanijom štete proizvođačima i izvoznicima.

"Barijere sa Albanijom prevazilaze naše dijalekte u dijalektima i nanose štetu proizvođačima i izvoznicima. Da bi se preselili na albansku zemlju, izvoznici će morati da plate naknadu za skeniranje od 22 evra, čak i kada skener ne funkcioniše. Dažbine za proizvođače vina neke su od kojih ćemo se pozabaviti. Postoje brojne anomalije. Građani Albanije moraju da imaju dozvolu boravka da bi mogli da nađu posao. Sa Severnom Makedonijom imamo prepreke koje je potrebno ukloniti ", dodao je Kurti.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020