Vesti
Politika

Kurti: Zalažem se za dijalog sa Beogradom koji adresira postojeće probleme

Kandidat za novog premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je tokom ekspozea da se zalaže za dijalog sa Beogradom radi rešavanja otvorenih pitanja i da su u Prištini prihvatili kompromis primenom plana Martija Ahtisarija. Srpska lista najavila da neće podržati novu vladu i da će podneti žalbu Ustavnom sudu.

Kurti: Zalažem se za dijalog sa Beogradom koji adresira postojeće probleme
Aljbin Kurti u Skupštini Kosova (Foto KosovaPress)

Lider Samoopredeljenja i kandidat za novog premijera Aljbin Kurti izjavio je u svom ekspozeu u skupštini Kosova da se zalaže za dijalog sa Beogradom koji adresira postojeće probleme, a ne dijalog koji stvara nove.

"Bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i bez priznavanja istine od strane Srbije, ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje", rekao je Kurti.

Sa Beogradom, kako je istakao, ima otvorenih pitanja koja se moraju rešavati dijalogom.

"Prioritet u njemu je rasvetljavanje sudbine nestalih lica. 22 godine nakon rata sve porodice trebaju da znaju sudbinu svojih nestalih članova kako bi zatvorili otvorene rane i kao društvo da počnemo ozdravljivanje. Nijedan progres ne možemo da učinimo ni u jednoj oblasti ako nema napretka u ovoj", naveo je Kurti.

Kaže da je dijalog potreban za, kako je rekao, "ukradene tri milijarde evra duga penzionerima na Kosovu", za "povratak oko 400 miliona evra od zloupotrebe struje i za ratne reperacije".

"Naš prioritet je normalizacija Kosova. Neka se normalizuje Srbija suočavajući se sa svojom prošlošču i demokratizazujući se. Neka Srbija proglasi svoju nezavisnost od Kosova, kao što su to Albanci uradili 1990. i 2008. godine", rekao je Kurti.

U ekspozeu je najavio da će se sa društvima u regionu odnositi po principu reciprociteta, a u okviru reforme pravosuđa pomenuo je podnošenje tužbe protiv Beograda pred međunarodnim sudom pravde za navodni "zločin i genocid" na Kosovu.

Zalaže se za osnivanje instituta za istraživanje ratnih zločina sa adekvatnim finansiranjem i osnaživanje departmana za ratne zločine unutar specijalnog tužilaštva, i formiranje istražnog tima forenzičara za utvrđivanje činjenica i žrtava zločina.

Najavio je ulaganje u osnaživanje kapaciteta Bezbednosnih snaga i jačanje regionalne vojne saradnje, naročito sa Albanijom.

Kurti predložio članove svog kabineta

Predstavljajući upravljački program, predložio je i vladin kabinet.

Prema tom predlogu, prvi potpredsednik vlade bio bi Besnik Bisljimi, drugi potpredsednik i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, treća potpredsednica vlade Emilija Redžepi.

Ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Cvećlja, ministarka prosvete Arberije Nagavci, ministar zdravlja Arben Vitija, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar Hajrulah Ćeku, pravde Aljbuljena Hadžiju, finansija Hekuran Murati, trgovine Rozeta Hajdari, životne sredine Ljiburn Aljiju, lokalne uprave Eljbert Krasnići, odbrane Armend Mehaj, ekonomije Artane Rizvanoli, regionalnog razvoja Fikrim Damka i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

Ranije danas, funkcioner pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca izabran je za predsednika novog saziva skupštine.

Srpska lista: Nećemo podržati vladu, ulažemo žalbu Ustavnom sudu

Poslanik Srpske liste Igor Simić poručio je Aljbinu Kurtiju da je prekršio ustav predlažući kabinet od 15 ministarstava, od kojih je jedno - za zajednice i povratak, dato na upravljanje Srpskoj listi.

"Dobro znate da Srpska lista sa 11 potpisa poslanika ima pravo na dva ministarstva koja pripadaju nevećinskim zajednicama, i to ne kao vaš ili bilo čiji poklon, već kao nešto što su nam građani dali legitimno i legalno glasajući za Srpsku listu na izborima", rekao je Simić.

Dodao je da su ignorisanje prava i kršenje ustava loš početak vlade koju Kurti planira da vodi.

"Ali istovremeno je i loša poruka i svim građanima. Zbog ovakvog delovanja, između ostalog, Srpska lista neće podržati predloženu vladu, šta više uputićemo žalbu ustavnom sudu, da bi smo zaštitili prava našeg naroda koja se ovim predlogom krši", najavio je Simić.

Istakao je da je Kurti ovim poslao poruku da mu nije stalo do poštovanja zakona, vladavine prava i demokratije, što je pomenuo u svom ekspozeu.

"Drago mi je, međutim, što su to mogli da čuju i predstavnici međunarodne zajednice, ali i čitava javnost, kako bi znali kakvu vladu planirate da vodite. Srpska lista je dobila glasove građana kako bi se borila za njihova prava, i to je naša obaveza i zato kažemo nećemo podržati vašu vladu", podvukao je Simić.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021