Vesti
Politika

Kurti: Zajednica srpskih opština krši duh i tekst Ustava Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za grčki Katimerini da Zajednica srpskih opština (ZSO) krši „duh i tekst Ustava“, kao i da je to nešto čemu se i kao opozicija protivio.
Kurti: Zajednica srpskih opština krši duh i tekst Ustava Kosova
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Kurti je, na konstataciju novinara da je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom još 2013. godine, rekao da se tome protivio i kao opozicija, a da je suzavac tokom skupštinske sednice bacio ne zato što je radikalan, već zato što su Briselskim sporazumom nametnute neke stvari.

„Kosovo bi postalo nova Bosna, nefunkcionalna država. Nakon što nas je ustavni sud oslobodio, rekao je da Zajednica opština sa srpskom većinom krši duh i tekst ustava. Na Kosovu nema incidenata između Albanaca i Srba, u Srbiji je druga stvar“, rekao je Kurti.

Upitan da li mu je cilj ujedinjenje s Albanijom, Kurti kaže da želi bliske veze sa Albanijom, ali ne na štetu manjina.

„Ja nisam samo premijer Albanaca, ja sam premijer svih. Naš ustav ne dozvoljava ujedinjenje sa drugim državama i teško se menja. Kosovo i Albanija su narod u dve države, ne smemo da zaboravimo da su granicu između nas nametnuli Srbija i Jugoslavija, nije naša. Kada Srbija napadne Kosovo, mi reagujemo kao albanski narod“, rekao je Kurti.

Na pitanje zašto priča o napadima kada je utisak da Srbija želi da jača ekonomsku saradnju sa zemljama regiona, Kurti kaže da Srbija ima bliske veze sa Rusijom i da svaki drugi dan pravi poređenje Kosova sa Krimom.

„Poslednji put kada je Vladimira Putina video u novembru, Aleksandar Vučić je rekao da su razgovarali o ‘dvostrukim standardima i licemerju u međunarodnim odnosima’ i pokazao mu mapu severa Kosova. Zašto bi Vučić rekao da je Putinu pokazao sever Kosova na mapi? U opasnosti smo“, rekao je Kurti.

On je rekao i da je zabrinut za Zapadni Balkan, za koji kaže da bi zbog rata u Ukrajini mogao da se destabilizuje.

„Mislim da Kremlj vidi tri moguća mesta gde bi mogli da eskaliraju sukobi: u Moldaviji, Gruziji i Zapadnom Balkanu, pre svega u BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori. Na Zapadnom Balkanu to mogu preko Srbije, dok u Gruziji i Moldaviji mogu da angažuju sopstvene snage. Zato sam zabrinut za naš region i posebno za Kosovo. U 2012. godini bile su dve zajedničke vojne aktivnosti Rusija - Srbija, 2016. bilo ih je 50, a prošle godine 100“, rekao je Kurti za grčki portal tokom boravka u Grčkoj na Delfi forumu.

On je naveo je i da Grčku smatra partnerom i u EU i NATO i da se nada da će Grčka priznati Kosovo.

„Ako Grčka bude prednjačila, slede Slovačka, Rumunija, Španija i Kipar“, rekao je Kurti.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022