Vesti
Politika

Kurti: Zajednica srpskih opština krši duh i tekst Ustava Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za grčki Katimerini da Zajednica srpskih opština (ZSO) krši „duh i tekst Ustava“, kao i da je to nešto čemu se i kao opozicija protivio.
Kurti: Zajednica srpskih opština krši duh i tekst Ustava Kosova
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Kurti je, na konstataciju novinara da je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom još 2013. godine, rekao da se tome protivio i kao opozicija, a da je suzavac tokom skupštinske sednice bacio ne zato što je radikalan, već zato što su Briselskim sporazumom nametnute neke stvari.

„Kosovo bi postalo nova Bosna, nefunkcionalna država. Nakon što nas je ustavni sud oslobodio, rekao je da Zajednica opština sa srpskom većinom krši duh i tekst ustava. Na Kosovu nema incidenata između Albanaca i Srba, u Srbiji je druga stvar“, rekao je Kurti.

Upitan da li mu je cilj ujedinjenje s Albanijom, Kurti kaže da želi bliske veze sa Albanijom, ali ne na štetu manjina.

„Ja nisam samo premijer Albanaca, ja sam premijer svih. Naš ustav ne dozvoljava ujedinjenje sa drugim državama i teško se menja. Kosovo i Albanija su narod u dve države, ne smemo da zaboravimo da su granicu između nas nametnuli Srbija i Jugoslavija, nije naša. Kada Srbija napadne Kosovo, mi reagujemo kao albanski narod“, rekao je Kurti.

Na pitanje zašto priča o napadima kada je utisak da Srbija želi da jača ekonomsku saradnju sa zemljama regiona, Kurti kaže da Srbija ima bliske veze sa Rusijom i da svaki drugi dan pravi poređenje Kosova sa Krimom.

„Poslednji put kada je Vladimira Putina video u novembru, Aleksandar Vučić je rekao da su razgovarali o ‘dvostrukim standardima i licemerju u međunarodnim odnosima’ i pokazao mu mapu severa Kosova. Zašto bi Vučić rekao da je Putinu pokazao sever Kosova na mapi? U opasnosti smo“, rekao je Kurti.

On je rekao i da je zabrinut za Zapadni Balkan, za koji kaže da bi zbog rata u Ukrajini mogao da se destabilizuje.

„Mislim da Kremlj vidi tri moguća mesta gde bi mogli da eskaliraju sukobi: u Moldaviji, Gruziji i Zapadnom Balkanu, pre svega u BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori. Na Zapadnom Balkanu to mogu preko Srbije, dok u Gruziji i Moldaviji mogu da angažuju sopstvene snage. Zato sam zabrinut za naš region i posebno za Kosovo. U 2012. godini bile su dve zajedničke vojne aktivnosti Rusija - Srbija, 2016. bilo ih je 50, a prošle godine 100“, rekao je Kurti za grčki portal tokom boravka u Grčkoj na Delfi forumu.

On je naveo je i da Grčku smatra partnerom i u EU i NATO i da se nada da će Grčka priznati Kosovo.

„Ako Grčka bude prednjačila, slede Slovačka, Rumunija, Španija i Kipar“, rekao je Kurti.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022