Vesti
Politika

Kurti zahteva od Ustavnog suda da odbije žalbu Srpske liste

Premijer Aljbin Kurti uputio je danas pismo predsedniku Ustavnog suda Arti Rami Hajriziju kao prigovor na žalbu Srpske liste Ustavnom sudu, u kojoj je bilo navedeno "da je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo iako je po Ustavu bila obaveza da se dodele dva".
Kurti zahteva od Ustavnog suda da odbije žalbu Srpske liste
Aljbin Kurti (Foto Valdrin Xhemaj EPA/EFE)

U pismu, Vlada Kosova zahteva od Ustavnog suda da donese presudu kojom proglašava da je odluka kosovske skupštine o izboru vlade u skladu sa Ustavom i da odbije zahtev za izricanje privremenih mera.

Vlada ističe da su konsultovani predstavnici srpske manjine u Skupštini Kosova i da je uzet u obzir njihov predlog u vezi sa imenovanjem ministra koji predstavlja srpsku zajednicu u Vladi Kosova.

U ovom slučaju, Vlada Kosova svojim argumentima smatra da je zastupljenost zagarantovana Ustavom Kosova za predstavnike srpske manjine poštovana prilikom izbora Vlade, te da je stoga njen izbor u skladu sa Ustavom.

Vlada Kosova smatra da bi se trebalo pozvati na ustavne odredbe kojima se definiše postupak izbora vlade i koji garantuju prava manjina za zastupanje u njoj, kako bi se procenilo da li je sporna odluka doneta u skladu sa Ustavom.

Stoga Vlada Kosova smatra da je zahtev neosnovan i da ga treba odbiti.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021