Vesti
Politika

Kurti: Vučić želi „bosnizaciju“ Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "želi bosnizaciju Kosova" i da od njega napravi "nefunkcionalnu državu" i izrazio zabrinutost "zato što Srbija trenutno troši više na vojsku nego svi drugi zajedno na Zapadnom Balkanu".
Kurti: Vučić želi „bosnizaciju“ Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

On je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu „ponaša kao Rusija, jer pokušava da pravi Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini kao Belorusiju, a Crnu Goru kao Ukrajinu“.

Kurti je rekao da „Kosovo nije problem, da Kosovo ima problem i da je taj problem Srbija, u kojoj nema pluralizma i gde postoji samo partija“.

„Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i partija. Tu nema pluralizma, ali oni tvrde da je demokratija izabrana. Srbija je u poslednje vreme uveliko povećala svoje vojne izdatke. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše koliko Srbija sama. To se ne dešava zbog Mađarske i Rumunije, a ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća“, rekao je Kurti.

On je naveo da postoji volja i interes za sveobuhvatan sporazum za Kosovo i ocenio da to zavisi od toga da li je Srbija spremna i da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije takva da „mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup“.

Na pitanje da li bi se složio sa eventualnom razmenom teritorija, Kurti je odgovorio odrečno i rekao da želi da se dijalog odvija za prava i potrebe građana, a ne za razmenu teritorija.

„U prirodi autokrata je da misle da mogu da razmenjuju teritorije kao da su njihova svojina. Nismo u srednjem veku, sa monarsima koji teritorije države smatraju zemljom oca ili monarha, a narod porodicom onoga koji vlada. Mislim da ni Srbi ne žele to, hoće samo predsednik Srbije. Sada, dok sam ja na vlasti, on ne pominje razmenu teritorija, ali želi ‘bosnizaciju’ Kosova u vidu autonomnog srpskog entiteta u okviru naše republike, da od nas napravi nefunkcionalnu državu, koja to nije“, kazao je Kurti.

Na pitanje zašto se kosovska vlada protivi stvaranju Zajednica srpskih opština u skladu s potpisanim sporazumom u EU 2013. godine, Kurti je naveo da ono što Srbija pokušava nametnuti kosovskoj državnosti i ustavnom poretku nisu želje ili volja kosovskih Srba, već izraz hegemonističkih težnji Srbije.

Upitan kako gleda na kritike koje je izneo predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel na akciju specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova, Kurti kaže da ta akcija nije bila usmerena protiv bilo koje nacionalnosti ili zajednice koja živi na Kosovu.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022