Vesti
Politika

Kurti: Vučić želi „bosnizaciju“ Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "želi bosnizaciju Kosova" i da od njega napravi "nefunkcionalnu državu" i izrazio zabrinutost "zato što Srbija trenutno troši više na vojsku nego svi drugi zajedno na Zapadnom Balkanu".
Kurti: Vučić želi „bosnizaciju“ Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

On je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu „ponaša kao Rusija, jer pokušava da pravi Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini kao Belorusiju, a Crnu Goru kao Ukrajinu“.

Kurti je rekao da „Kosovo nije problem, da Kosovo ima problem i da je taj problem Srbija, u kojoj nema pluralizma i gde postoji samo partija“.

„Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i partija. Tu nema pluralizma, ali oni tvrde da je demokratija izabrana. Srbija je u poslednje vreme uveliko povećala svoje vojne izdatke. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše koliko Srbija sama. To se ne dešava zbog Mađarske i Rumunije, a ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća“, rekao je Kurti.

On je naveo da postoji volja i interes za sveobuhvatan sporazum za Kosovo i ocenio da to zavisi od toga da li je Srbija spremna i da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije takva da „mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup“.

Na pitanje da li bi se složio sa eventualnom razmenom teritorija, Kurti je odgovorio odrečno i rekao da želi da se dijalog odvija za prava i potrebe građana, a ne za razmenu teritorija.

„U prirodi autokrata je da misle da mogu da razmenjuju teritorije kao da su njihova svojina. Nismo u srednjem veku, sa monarsima koji teritorije države smatraju zemljom oca ili monarha, a narod porodicom onoga koji vlada. Mislim da ni Srbi ne žele to, hoće samo predsednik Srbije. Sada, dok sam ja na vlasti, on ne pominje razmenu teritorija, ali želi ‘bosnizaciju’ Kosova u vidu autonomnog srpskog entiteta u okviru naše republike, da od nas napravi nefunkcionalnu državu, koja to nije“, kazao je Kurti.

Na pitanje zašto se kosovska vlada protivi stvaranju Zajednica srpskih opština u skladu s potpisanim sporazumom u EU 2013. godine, Kurti je naveo da ono što Srbija pokušava nametnuti kosovskoj državnosti i ustavnom poretku nisu želje ili volja kosovskih Srba, već izraz hegemonističkih težnji Srbije.

Upitan kako gleda na kritike koje je izneo predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel na akciju specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova, Kurti kaže da ta akcija nije bila usmerena protiv bilo koje nacionalnosti ili zajednice koja živi na Kosovu.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021