Vesti
Politika

Kurti: Vojska Kosova je san i nasleđe generacija

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Vojska Kosova "san i nasleđe generacija koje su godinama žrtvovale dragoceno za dragoceno i dale živote za slobodu".
Kurti: Vojska Kosova je san i nasleđe generacija
Aljbin Kurti i saradnici sa pripadnicima BSK u Gnjilanu (Foto KosovaPress)

Tokom posete prvom puku Kopnene vojske Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Gnjilanu, kosovski premijer je rekao da pešadija, kao najstariji rod vojske, dokazuje da vojna tehnika i oprema, koliko god sofisticirana i precizna, ne može zameniti zamah i snagu hrabrog ratnika.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine BSK su pokazale visok profesionalizam, posvećenost službi mira i bezbednosti, ne samo unutar svojih granica, već i u inostranstvu, kao i ne samo za svoje građane, već i za sve one kojima je to potrebno.

"Jedan od najvećih uspeha 2021. godine bilo je učešće na ’Defender Europe 21’, gde ste pokazali svoju spremnost, profesionalizam i interakciju sa vojskom NATO i SAD. Učešće u međunarodnoj vežbi i uspešna validacija svedočanstvo je dostignuća, koja nas svakog dana čine ponosnim", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da BSK "svakim danom dokazuju da su spremne za nove odgovornosti i još veće zadatke".Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022