Vesti
Politika

Kurti: Vojska Kosova je san i nasleđe generacija

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Vojska Kosova "san i nasleđe generacija koje su godinama žrtvovale dragoceno za dragoceno i dale živote za slobodu".
Kurti: Vojska Kosova je san i nasleđe generacija
Aljbin Kurti i saradnici sa pripadnicima BSK u Gnjilanu (Foto KosovaPress)

Tokom posete prvom puku Kopnene vojske Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Gnjilanu, kosovski premijer je rekao da pešadija, kao najstariji rod vojske, dokazuje da vojna tehnika i oprema, koliko god sofisticirana i precizna, ne može zameniti zamah i snagu hrabrog ratnika.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine BSK su pokazale visok profesionalizam, posvećenost službi mira i bezbednosti, ne samo unutar svojih granica, već i u inostranstvu, kao i ne samo za svoje građane, već i za sve one kojima je to potrebno.

"Jedan od najvećih uspeha 2021. godine bilo je učešće na ’Defender Europe 21’, gde ste pokazali svoju spremnost, profesionalizam i interakciju sa vojskom NATO i SAD. Učešće u međunarodnoj vežbi i uspešna validacija svedočanstvo je dostignuća, koja nas svakog dana čine ponosnim", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da BSK "svakim danom dokazuju da su spremne za nove odgovornosti i još veće zadatke".Ostale vesti

Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022
Vlada Kosova: Reciprocitet neće biti tema u Briselu

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

  • 07.08.2022
Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je u subotu da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

  • 07.08.2022
Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

  • 06.08.2022
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
  • 06.08.2022
Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru, Vlada neće zimi da plaća struju
Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da je Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru.
  • 06.08.2022