Vesti
Politika

Kurti: Vlada Srbije uskratila razvoj opštinama na severu Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je međunarodnu zajednicu da Vladu Srbije proglasi odgovornom za lišavanje četiri opštine na severu Kosova "odgovarajućeg razvoja". Kurti tvrdi da je deset srpskih opština na Kosovu dobilo veći budžet i kapitalne investicije u odnosu na 28 ostalih opština. 
Kurti: Vlada Srbije uskratila razvoj opštinama na severu Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

„Deset opština sa srpskom većinom na Kosovu dobilo je u proseku 62 odsto više budžeta (u celini) po glavi stanovnika, kao i 89 odsto više kapitalnih izdataka po glavi stanovnika od ostalih 28 opština, od kojih je 27 sa albanskom većinom“, naveo je Kurti pozivajući se na podatke Ministarstva finansija od 2008. do 2022. godine.

„Kada je u pitanju korišćenje budžeta, šest relativno dobro integrisanih opština sa srpskom većinom na jugu Kosova su konstantno radile bolje od četiri na severu“, napisao je Kurti na Tviteru.

Tvrdi da su srpski političari i opštinski lideri u šest južnih opština bili voljni i sposobni da planiraju, obezbede i implementiraju u obrazovnu, zdravstvenu i saobraćajnu infrastrukture za svoje građane od četiri opštine na severu.

"Međunarodna zajednica bi trebalo da smatra Vladu Srbije odgovornom za lišavanje ove četiri opštine odgovarajućeg razvoja. Njenu prinudu lokalnih građana preko šačice kriminalaca, predvođenih trgovcima novcem, narkoticima i oružjem sa crne liste američkog Trezora, treba javno osuditi“, zaključio je kosovski premijer.Ostale vesti

DSK: Kosovo napravilo velike ustupke u Ohridu
Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova je na poslednjem sastanku, zaključilo da je Kosovo napravilo velike ustupke u poslednjim razgovorima u Ohridu.
  • 22.03.2023
Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023