Vesti
Politika

Kurti: Vlada nezaustavljiva uprkos problemima

Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti saopštava da će Vlada u ostavci nastaviti sa radom u korist građana do sledećih izbora.
Kurti: Vlada nezaustavljiva uprkos problemima
Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se Vlada kojom rukovodi suočila s mnogim izazovima, ali da će, uprkos tome, nastaviti sa radom za dobrobit građana do sledećih izbora.
 
Na Tviteru je podsetio da je pre dva dana obeleženo 100 dana rada Vlade Kosova.
 
"Uprkos zdravstvenoj krizi, pretećoj ekonomskoj krizi i nepotrebnoj političkoj krizi, bili smo nezaustavljivi. U 100 dana doneli smo 200 odluka o oslobađanju zarobljene države, borbi protiv korona virusa", naveo je Kurti i dodao da je Vlada preduzela rane mere u cilju sprečavanja širenja virusa.
 
"Zahvaljujući ranoj intervenciji, zdravstvenim radnicima, policiji i našim građanima, imamo manje smrtnih slučajeva, manje aktivnih slučajeva i Kosovo je uspešna priča kada je u pitanju upravljanje merama protiv širenja korona virusa."
 
Uštedeli milione

Kurti je dodao kako je Vlada Kosova pokrenula postupak provere za sudije, tužioce i visoke zvaničnike kako bi se uneli profesionalizam, nepristrasnost i poverenje u pravosudni sistem.
 
"Rekonstruirali smo odbore javnih preduzeća, otpustili izvršne direktore koji su uzimali blizu 100.000 evra godišnje za plate i bonuse, uprkos poslovanju s gubitkom, uz to tražeći državne subvencije. Oni su, takođe, potpisali štetne ugovore i angažovali ljude kroz nepotizam", napisao je.
 
Dodao je da je Vlada uštedela milione evra otkazujući ugovore o lobiranju, osmišljene da obogate moćne pojedince i pridružene im kompanije.
 
"Uštede smo koristili da bi pomogli našim zdravstvenim radnicima i najugroženijima. Smanjili smo nefunkcionalnu potrošnju Vlade i napravili godišnje uštede od 1,4 miliona evra. Umanjili smo, a u nekim slučajevima i prepolovili, plate Vladinih službenika. U ovom društvu, 30 posto ljudi živi u siromaštvu, a 30 posto je nezaposleno. Tim smanjenjem napravili smo uštedu od 1,1 milion evra na godišnjem nivou", napisao je Kurti.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020