Vesti
Politika

Kurti: Vlada je srušena, ali je nacija ustala

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti uveren je da će njegov sastav vlade, iako razrešen pre mesec i po dana u skupštini, upravljati Kosovom do novih parlamentarnih izbora.
Kurti: Vlada je srušena, ali je nacija ustala
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Predstavljajući izveštaj o 100 dana vlade, Aljbin Kurti je rekao da dosadašnji napadi "nisu bili upereni protiv njega, nego protiv države".

"Žalosno i sramotno se postupalo prema vladi i premijeru od strane predsednika i starog režima. Od toga sam najmanje izgubio ja, a država najviše", rekao je Kurti.

Ponovio je da je za nove izbore na Kosovu i da će do tada on voditi vladu.

"Vlada je srušena, ali cela nacija je ustala. Nadam se više nego ikada. Ono što mi daje nadu je duh pametnih građana. Poverenje koje imaju u sebe i svoju vladu", rekao je Kurti.

Vlada kojom on rukovodi srušena je u kosovskoj skupštini nakon 50 dana od formiranja, zbog neslaganja koalicionionih partnera.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020