Vesti
Politika

Kurti: Verujem da sam ja novi premijer

Aljbin Kurti, jedan od osnivača pokreta Samoopredeljenje, izjavio je da veruje da je on sledeći premijer, te da od Beograda očekuje da se "pokaje za zločine počinjene u prošlosti".
Kurti: Verujem da sam ja novi premijer
Aljbin Kurti (Foto slobodnaevropa.org)

"Verujem da sam ja novi premijer Kosova", rekao je Kurti u intervjuu švajcarskoj televiziji.

Kurti, koji je sinoć pozvao koaliciju "mira", koju čine DSK odlazećeg premijera Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Alternative, ističe da neće biti pritov dijaloga sa Beogradom, ali da je najpre potrebno povesti "dijalog o dijalogu".

"U suštini mi nismo protiv razgovora, ali je važno da se pridržavamo nekih principa. Paralelno želimo da počnemo i razgovore sa kosovskim Srbima i o njihovoj ulozi u kosovskom društvu kao lekara, studenata, taksista, stolara, nezaposlenih i muškaraca i žena", naveo je Kurti.

Nisu, ističe svi Srbi isti, kao što ni Albanci nisu svi isti.

"Mi sa Srbima želimo da sarađujemo i razgovaramo o razvoju, istoriji i pomirenju", rekao je Kurti.

Smatra da Beograd mora da se suoči sa svojom prošlošću, te da zvanični Beograd treba da se pokaje za zločine počinjene u prošlosti.

"Važno je da je gospodin Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže ’nisam Vučić iz 1998.’", kada je bio ministar informisanja u Miloševićevom režimu", naglasio je Kurti.

Na pitanje da li će podržati rad Specijalnog suda za ratne zločine OVK, Kurti kaže da kosovski sud mora da se bavi ovom temom, te da ne veruje u uspeh suda koji će voditi strane sudije.

"Mi sami moramo biti nosioci i inicijatori pravde za ljude ovde. Pravda ne može da se uveze", rekao je Kurti.

Za njega su, kaže, od ratnih zločina važniji "zločini počinjeni u miru", posebno u oblasti ekonomije.

Najavljuje da će među prioritetima nove vlade, ako je on formira, biti ekonomski razvoj, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reforma pravosudnog sistema za šta, kako kaže, Priština ima podršku EU.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020