Vesti
Politika

Kurti: Vanredni parlamentarni izbori su referendum

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ocenio je danas da su naredni prevremeni parlamentarni izbori u suštini referendum za Kosovo.
Kurti: Vanredni parlamentarni izbori su referendum
Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

Kurti je, na svom Fejsbuk profilu, napisao da se „posle sedam meseci pokazalo ono što se znalo od početka“, da je bio „uzaludan izbor vlade“, kao i „nelegalni, neustavni izbori“.

„Izgubili smo mnogo godina, a ne samo meseci. Ovi izbori nisu preuranjeni, već su odloženi. Ovi izbori su referendum, 14. februara loša politika je pred narodnim sudom. Rad, obrazovanje, pravda i zdravlje, to je ono što gradjani žele. Četrnaestog februara slavimo praznik srca kao proslavu demokratije“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je prethodno odbio da komentariše različita tumačenja o presudi Ustavnog suda prema kojima neće imati pravo da se kandiduje za poslanika a kasnije ni za premijera Kosova.

„Ne želim da komentarišem i tumačim tumačenja. Iznećemo naš stav. Samoopredeljenje, osim što je najveći politički entitet u zemlji, ima i jasnu podršku većine stanovništva na Kosovu“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da će o tome ko će biti na listi za poslanike i sa kojim kandidatima za premijera, uskoro će odlučivati organi stranke.

Pas shtatë muajve na u dëshmua ajo që dihej nga fillimi. Zgjedhja e qeverisë koti ka qenë kot. Zgjedhje e paligjshme,...

Posted by Albin Kurti on Четвртак, 07. јануар 2021.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja pokret Samoopredeljenje podržava više od 50 odsto kosovskih glasača.Ostale vesti

Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstevena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021