Vesti
Politika

Kurti: Uznemireni smo mogućnošću širenja incidenata na Zapadnom Balkanu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Kosovo uznemireno mogućnošću i namerama Rusije da prenese destabilizaciju i nesigurnost na evropski kontinent širenjem sukoba "negde drugde", osim u Ukrajini.
Kurti: Uznemireni smo mogućnošću širenja incidenata na Zapadnom Balkanu
Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

Ističući da je Srbija jedina država koja nije uvela sankcije Rusiji zbor rata u Ukrajini, Kurti je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin, koga je nazvao „despotom“ želi „Jaltu 2“, odnosno još jednu konferenciju na Jalti na kojoj bi sedeo sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom.

„Veoma sam ubeđen da predsednik Putin ne želi da sedne i pregovara sa predsednikom (Ukrajine) Zelenskim, u stvari hoće da ga ubije. On želi da sedne sa predsednikom Bajdenom, a to je veoma zabrinjavajuće jer bi to zahtevalo dalje krize na evropskom kontinentu gde bi moglo doći do sukoba i rata kako bi se Evropa raspala kao pre više od 70 godina“, kazao je Kurti za BBC.

Kurti je rekao kako je ranije Kremlj pominjao Kosovo jednom mesečno, a sada pominje nekoliko puta nedeljno, svaki drugi dan.

Dodao je i da veruje da žele da pogrešno protumače intervenciju NATO-a na Kosovu, za koju je naveo da je "trebalo da zaustavi genocid", kao "pokušaj opravdanja za njihov imperijalizam, njihove hegemonističke težnje i konačno njihovu vojna okupaciju i agresiju na Ukrajinu".

Pomenuo je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije Rusiji.

"Imaju jake političke, ekonomske i vojne veze. Gasprom, na primer, poseduje 56 odsto naftne industrije u Srbiji, 151 poslanik u Skupštini Srbije, preko 60 odsto, deo je grupe prijateljstva Rusija-Srbija, a Srbija ima i 14 borbenih aviona MIG-29, od kojih je osam donacija Belorusije i šest iz Rusije", kazao je Kurti.

Naveo je i da "Srbija troši skoro 3 odsto BDP-a na vojsku, što je duplo više od ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana zajedno".

"Dakle, dolazi do militarizacije Srbije koja ne priznaje Kosovo i koja preko Republike Srpske u Bosni i Hercegovini pokušava da tu zemlju učini nefunkcionalnom, pretvori je u propalu državu i konačno je uzme pod svoju kontrolu", kazao je Kurti.

Rekao je da se narodu Ukrajine mora ponuditi sva pomoć, ali u isto vreme se ne sme tolerisati bilo kakva neutralnost u ovom sukobu.

"U isto vreme na sve zemlje u Evropi koje ne osudjuju i ne uvode sankcije Ruskoj Federaciji treba gledati sa zabrinutošću", rekao je on.

Rekao je da su neistinite tvrdnje iz Rusije da ima gradjana Kosova koji kao dobrovoljci ratuju u Ukrajini.

"Govore svakakve dezinformacije i lažne tvrdnje jer je to deo njihovog hibridnog rata. Dakle, hibridni rat je pun laži, pun lažnih narativa i hibridni rat se pretvara u rat. Videli smo to sa Ukrajinom", kazao je kosovski premijer.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022