Vesti
Politika

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne

Kosovska vlada „još uvek nije odustala od uspostavljanja reciprociteta sa Srbijom“, kazao je Aljbin Kurti na sednici kosovskog parlamenta povodom 100 dana vlade.
Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne
Skupština Kosova (Foto N1)

„Što se tiče reciprociteta, od 2011. godine usvojili smo punu rezoluciju o političkom, ekonomskom, trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom. Ovaj princip sam izneo na sastancima u Briselu. Besnik Bisljimi je detaljno pripremio dokument, 11 povreda koje Srbija čini protiv Kosova u našem zajedničkom izveštaju i to smo pokazali međunarodnim faktorima i dajemo vremena da se to primeni sa reciprocitetom. Zainteresovani smo za njegovu potpunu i pravilnu primenu. Uzajamnost nije osveta, to je zdrav princip između dve države, koje će biti jednake. Želimo da to učinimo tako da se to više ne poništava“, kazao je Kurti.

On je dodao da je uvođenje reciprociteta Srbiji „pitanje dana“.

Na sednici je kritikovala inicijativa "Otvoreni Balkan". Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja kazala je da "Otvoreni Balkan" za cilj ima stvaranje superiornosti Srbije, što je, kako je rekla, Srbija uvek zloupotrebljavala i zlostavljala druge.

Ona je na današnjoj sednici Skupštine Kosova istakla da je poređenje "mini-Šengena" sa Evropskom unijom netačno i obmanjujuće.

Petković: Direktno urušavanje dijaloga

"Ponovljenim pretnjama o uvođenju nekakvog reciprociteta prema zvaničnom Beogradu, Aljbin Кurti direktno urušava dijalog i sve ono što je u sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u saopštenju za medije povodom najnovijih najava Aljbina Кurtija o uvođenju reciprociteta prema zvaničnom Beogradu.

"Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na КiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto", dodao je on.

"Zato bi Кurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog, posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština", stoji u saopštenju.

"Ovakve neodgovorne izjave predstavljaju nastavak njegove otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela, a dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Кovid 19 koje im je donirao Beograd", smatra Petković.

"Nažalost, robujući nazadnim politikama koje region vraćaju decenijama unazad, Кurti nanosi ogromnu štetu svim ljudima koji žive na prostoru Кosova i Metohije i kojima je, pre svega, potreban ekonomski napredak i boljitak, borba sa Кovidom 19 i drugim izazovima, a ne spaljivanje testova, uvrede i pretnje", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kurti: U Tirani podrška stavu da je sporazum u Ohridu de fakto priznanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je na sastancima sa čelnicima institucija u Albaniji dobio podršku oko toga da se Ohridskim sporazumom došlo do de fakto priznanja Kosova od strane Srbije.

  • 26.03.2023
Rama o Kurtiju: Ohrabrio sam prijatelja oko samouprave za Srbe

Vlade Kosova i Albanije održaće u junu sledeću zajedničku sednicu, najavaio je albanski premijer Edi Rama posle sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, s kojim je razgovarao "o Ohridskom sporazumu i daljem napretku procesa njegove implementacije", javlja Albanian post.

  • 26.03.2023
Osmani: Nećemo prestati da zahtevamo da se počinioci zločina privedu pravdi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas iz sela Velika Kruša u opštini Orahovac da ratni zločini nikada ne zastarevaju i da Kosovo neće prestati da zahteva da se počinioci privedu pravdi i da se otkrije sudbina intelektualca Ukšina Hotija i drugih nestalih iz tog sela.

  • 26.03.2023
Janjić: Nema više kupovine vremena na Kosovu

Briselskim i ohridskim sporazumima rešavanje problema Kosova je vraćeno na kolosek normalizacije koji vodi samo u jednom smeru, izjavio je predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji misli da bi najrealnije i najodgovornije bilo da se u Srbiji u septembru održe vanredni izbori.

  • 26.03.2023
Orlić: Protesti u Prištini pokazatelj značaja Zajednice srpskih opština

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocenio je danas da su protesti u Prištini zbog evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, tokom kojih je bačena dimna bomba na vladu, pokazatelj značaja osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO).

  • 26.03.2023
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je juče u svom kabinetu sa kandidatkinjom za predsednicu opštine Zvečan Slađanom Pantović, sopšteno je Vlade Kosova. Slađana Pantović je takođe objavila fotografiju sa sastanka. "Na današnjem sastanku sa mojim prijateljem i premijerom Kosova", objavila je sinoć uz fotografiju Pantovićeva.
  • 25.03.2023