Vesti
Politika

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne

Kosovska vlada „još uvek nije odustala od uspostavljanja reciprociteta sa Srbijom“, kazao je Aljbin Kurti na sednici kosovskog parlamenta povodom 100 dana vlade.
Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne
Skupština Kosova (Foto N1)

„Što se tiče reciprociteta, od 2011. godine usvojili smo punu rezoluciju o političkom, ekonomskom, trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom. Ovaj princip sam izneo na sastancima u Briselu. Besnik Bisljimi je detaljno pripremio dokument, 11 povreda koje Srbija čini protiv Kosova u našem zajedničkom izveštaju i to smo pokazali međunarodnim faktorima i dajemo vremena da se to primeni sa reciprocitetom. Zainteresovani smo za njegovu potpunu i pravilnu primenu. Uzajamnost nije osveta, to je zdrav princip između dve države, koje će biti jednake. Želimo da to učinimo tako da se to više ne poništava“, kazao je Kurti.

On je dodao da je uvođenje reciprociteta Srbiji „pitanje dana“.

Na sednici je kritikovala inicijativa "Otvoreni Balkan". Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja kazala je da "Otvoreni Balkan" za cilj ima stvaranje superiornosti Srbije, što je, kako je rekla, Srbija uvek zloupotrebljavala i zlostavljala druge.

Ona je na današnjoj sednici Skupštine Kosova istakla da je poređenje "mini-Šengena" sa Evropskom unijom netačno i obmanjujuće.

Petković: Direktno urušavanje dijaloga

"Ponovljenim pretnjama o uvođenju nekakvog reciprociteta prema zvaničnom Beogradu, Aljbin Кurti direktno urušava dijalog i sve ono što je u sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u saopštenju za medije povodom najnovijih najava Aljbina Кurtija o uvođenju reciprociteta prema zvaničnom Beogradu.

"Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na КiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto", dodao je on.

"Zato bi Кurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog, posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština", stoji u saopštenju.

"Ovakve neodgovorne izjave predstavljaju nastavak njegove otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela, a dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Кovid 19 koje im je donirao Beograd", smatra Petković.

"Nažalost, robujući nazadnim politikama koje region vraćaju decenijama unazad, Кurti nanosi ogromnu štetu svim ljudima koji žive na prostoru Кosova i Metohije i kojima je, pre svega, potreban ekonomski napredak i boljitak, borba sa Кovidom 19 i drugim izazovima, a ne spaljivanje testova, uvrede i pretnje", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmani u Tirani: Prekinuti lanac trgovine ljudima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji u Tirani na temu "Aktuelni trend trgovine ljudima na Balkanu" kazala da se mora prekinuti ovaj lanac pre nego što se unište sudbine još ljudi.

  • 25.05.2022
Davos: Region i geopolitički rizici
Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u toku je sastanak evropskih lidera iz sveta politike i biznisa, kao i predstavnika brojnih međunarodnih organizacina. Sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i lideri zemalja Zapadnog Balkana.
  • 25.05.2022
Podrška Švajcarske za SE
Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, s potpredsednikom Švajcarske Alanom Bersetom koji je potvrdio snažnu podršku svoje zemlje zahetvu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 24.05.2022
Ambasadori zemalja Kvinte posetili Visoke Dečane

Ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije posetili su danas manastir Visoki Dečani, saopštio je amasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na svom Tviter nalogu.

  • 24.05.2022
Šubarić se sastala sa šeficom UNMIK-a
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa šeficom UNMIК-a na Кosovu Кarolinom Zijade.
  • 24.05.2022
Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022