Vesti
Politika

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne

Kosovska vlada „još uvek nije odustala od uspostavljanja reciprociteta sa Srbijom“, kazao je Aljbin Kurti na sednici kosovskog parlamenta povodom 100 dana vlade.
Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne
Skupština Kosova (Foto N1)

„Što se tiče reciprociteta, od 2011. godine usvojili smo punu rezoluciju o političkom, ekonomskom, trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom. Ovaj princip sam izneo na sastancima u Briselu. Besnik Bisljimi je detaljno pripremio dokument, 11 povreda koje Srbija čini protiv Kosova u našem zajedničkom izveštaju i to smo pokazali međunarodnim faktorima i dajemo vremena da se to primeni sa reciprocitetom. Zainteresovani smo za njegovu potpunu i pravilnu primenu. Uzajamnost nije osveta, to je zdrav princip između dve države, koje će biti jednake. Želimo da to učinimo tako da se to više ne poništava“, kazao je Kurti.

On je dodao da je uvođenje reciprociteta Srbiji „pitanje dana“.

Na sednici je kritikovala inicijativa "Otvoreni Balkan". Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja kazala je da "Otvoreni Balkan" za cilj ima stvaranje superiornosti Srbije, što je, kako je rekla, Srbija uvek zloupotrebljavala i zlostavljala druge.

Ona je na današnjoj sednici Skupštine Kosova istakla da je poređenje "mini-Šengena" sa Evropskom unijom netačno i obmanjujuće.

Petković: Direktno urušavanje dijaloga

"Ponovljenim pretnjama o uvođenju nekakvog reciprociteta prema zvaničnom Beogradu, Aljbin Кurti direktno urušava dijalog i sve ono što je u sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u saopštenju za medije povodom najnovijih najava Aljbina Кurtija o uvođenju reciprociteta prema zvaničnom Beogradu.

"Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na КiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto", dodao je on.

"Zato bi Кurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog, posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština", stoji u saopštenju.

"Ovakve neodgovorne izjave predstavljaju nastavak njegove otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela, a dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Кovid 19 koje im je donirao Beograd", smatra Petković.

"Nažalost, robujući nazadnim politikama koje region vraćaju decenijama unazad, Кurti nanosi ogromnu štetu svim ljudima koji žive na prostoru Кosova i Metohije i kojima je, pre svega, potreban ekonomski napredak i boljitak, borba sa Кovidom 19 i drugim izazovima, a ne spaljivanje testova, uvrede i pretnje", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021