Vesti
Politika

Kurti: Uskraćivanje vizne liberalizacije nepravedna odluka

Uskraćivanje vizne liberalizacije za građane Kosova je nepravedna i kratkovida odluka, kazao je premijer Aljbin Kurti. EU nije potpuna bez Kosova i zemalja Zapadnog Balkana, smatra predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca.
Kurti: Uskraćivanje vizne liberalizacije nepravedna odluka
Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sastanku Komisije za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju rekao da su sve reforme na dnevnom redu i pomenuo ekonomski razvoj i reforme u pravosuđu.

„Blokiranje odluke Saveta o otvaranju međuinstitucionalnih pregovora za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova je nepravedna i kratkovida odluka. Parlament je mesto gde ovo pitanje treba da se pokreće na svakom sastanku dok se ne donese odluka, jer se tu brani Evropa kao kontinent, a ne države članice“, rekao je on.

Naglasio je da EU mora da čuje glas građana Kosova po pitanju vizne liberalizacije.

Konjufca: EU nije potpuna bez Kosova i zemalja Zapadnog Balkana

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je na sedmom sastanku Parlamentarne komisije za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije rekao da Kosovo ne ucenjuje i ne zagovara Evropsku uniju, već želi da zasluži integraciju u EU.

EU nije potpuna bez učešća Kosova i zemalja Zapadnog Balkana, smatra Konjufca.

"Potpuno smo uvereni da integracija nije jednostran proces, već se zasniva na recipročnom procesu. Mi o EU razmišljamo kao o sistemu vrednosti demokratije, pravde i bezbednosti koji moramo da izgradimo ovde na Kosovu, i samo na taj način se transformišemo u Evropsku uniju. Ali ni EU nije potpuna bez prijema Kosova i zemalja Zapadnog Balkana. Najkritičnija tačka EU je proširenje. Prošlo je osam godina od ulaska poslednje države u EU i ne sećam se da je proces proširenja u krizi kao danas. Evropska unija nije dala obećanje Kosovu o liberalizaciji viznog režima. Vizni režim i dalje ostaje na snazi za građane Kosova“, rekao je Konjufca.

Kosovo je odlučno da pristupi Uniji, zaključio je Konjufca.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022