Vesti
Politika

Kurti uoči sastanaka: Došao sam zbog dogovora, ne zbog razgovora

Uoči sastanka u Ohridu, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je "došao zbog dogovora, a ne razgovora", prenosi RTK.

Kurti uoči sastanaka: Došao sam zbog dogovora, ne zbog razgovora
Aljbin Kurti u Ohridu (Foto N1)

Pre početka sastanaka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Kurti je imao i sastanak sa američkim diplomatom Gabrijelom Eskobarom, a novinarima je rekao da je otišao u Ohrid na razgovore radi postizanja dogovora.

"Optimista sam, pažljiv sam i daćemo sve od sebe za Kosovo, suverenitet i teritorijalni integritet, javni i narodni interes, za sve građane bez razlike, jer sam ja premijer svih građana", rekao je Kurti.

"Ovde sam sa dobrom voljom i u dobroj veri da nastavimo ranije postignuti sporazum, koji, nažalost, nije potpisan u Briselu 27. februara, kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način zaokružimo sporazum za normalizaciju odnosa", poručio je kosovski premijer.

On je ponovio da je u Ohridu zbog principijelnog otvorenog ozbiljnog dijaloga koji treba da rezultira sporazumom. Kurti je naveo da sporazum znači „konačan i usaglašen tekst“.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023