Vesti
Politika

Kurti uoči sastanaka: Došao sam zbog dogovora, ne zbog razgovora

Uoči sastanka u Ohridu, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je "došao zbog dogovora, a ne razgovora", prenosi RTK.

Kurti uoči sastanaka: Došao sam zbog dogovora, ne zbog razgovora
Aljbin Kurti u Ohridu (Foto N1)

Pre početka sastanaka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Kurti je imao i sastanak sa američkim diplomatom Gabrijelom Eskobarom, a novinarima je rekao da je otišao u Ohrid na razgovore radi postizanja dogovora.

"Optimista sam, pažljiv sam i daćemo sve od sebe za Kosovo, suverenitet i teritorijalni integritet, javni i narodni interes, za sve građane bez razlike, jer sam ja premijer svih građana", rekao je Kurti.

"Ovde sam sa dobrom voljom i u dobroj veri da nastavimo ranije postignuti sporazum, koji, nažalost, nije potpisan u Briselu 27. februara, kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način zaokružimo sporazum za normalizaciju odnosa", poručio je kosovski premijer.

On je ponovio da je u Ohridu zbog principijelnog otvorenog ozbiljnog dijaloga koji treba da rezultira sporazumom. Kurti je naveo da sporazum znači „konačan i usaglašen tekst“.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023