Vesti
Politika

Kurti: Ukinuću reciprocitet ako to učini i Srbija

Uvođenje reciprociteta na tablice za gradove iz centralne Srbije je ravnopravna mera, jer je Srbija primenjuje već dve decenije, a spreman sam da je uklonim ukoliko to učini i Srbija, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije.
Kurti: Ukinuću reciprocitet ako to učini i Srbija
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kurti je, obraćajući se medijima, naveo i da je "srećan, jer je dosta vozača automobila sa srpskim registarskim oznakama već preuzelo probne tablice". Ponovio je da se granična policija ne bavi etničkom pripadnošću putnika već samo tablicama, kao i da od uvođenja reciprociteta nije bilo incidenata.

“Mi smo spremni za razgovore u vezi ovog pitanja, zahtevali smo i od visokih zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka da se sastanci nastave i da dođe do deesklacije stanja. Moj zamenik i ja smo spremni za
sastanke u Briselu, ali je došlo do odbijanja u Beogradu koje ne pomaže Srbiji i Srbima”, kazao je Kurti.

On je istakao da je zainteresovan za održivo rešenje, a da su specijalne jednice policije na prelazima Jarinje i Brnjak tu kako bi sačuvali obične policajce.

“Bio sam u kontaktu sa Goranom Rakićem, ali nemam utisak da je on organizator protesta. Koliko ja znam, ali mi je i on rekao da je pokušao da smiri situaciju i da ne bude nasilnih radnji. Tako da mislim da protiv njega neće biti preuzete mere", kazao je Kurti i dodao da su pojedini kamioni koji su blokirali put na Jarinju u vlasništu opština na severu. On je pozvao gradonačelnike da ih uklone jer su, kako navodi, time blokirali i svoje kretanje.

Kurti je rekao i da policija neće sprečavati da građani Srbije dolaze na Kosovo i da neće biti vraćani sa prelaza, te da mu je žao što građani Preševa i Medveđe moraju da plaćaju probne tablice, ali da razmatra mogućnosti kako da im to nadoknadi.

"Mere nisu uperene ni protiv koga, mi želimo slobodu kretanja, veoma smo otvoreni i zainteresovani za razgovore, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda. Nikome nije u interesu da se situacija tamo pogoršava i da bude eskalacije sukoba. Ali, ako pratite način na koji govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vidite da su nekom potrebni incidenti, ali to nije država i premijer Kosova", naveo je Kurti.

On je dodao da je zbog postavljanja barikada na severu Kosova na prelazima Jarinje i Brnjak potrebno prisustvo specijalne jedinice.

“Kada ne bi bilo blokade puteva, ne bi ni postojao rizik za naše granične policajce. Ali, kako stvari stoje, oni moraju da budu tu. Bez njih bi obična granična policija bila pod rizikom (zbog) ljudi koji protestuju i njihovih struktura na Jarinju i Brnjaku. Specijalne jedinice nemaju ni jednu drugu svrhu, osim zaštite gračničnih prelaza i policajaca. Naša odluka i mere koje smo preduzeli nisu zamišljene protiv ikoga, mi želimo slobodu kretanja i veoma smo otvoreni i zainteresovani za te razgovore", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao i da Srbi sa Kosova ne žele da se sa njim javno sastaju.

"Meni je žao što smo u ovakvoj situaciji. Oni (Srbi) su mi rekli da kada dođu u svoju opštinu, ja tamo možda neću biti u stanju da ih zaštitim. Ja mislim da se Srbi sa Kosova ne plaše ove Vlade, ali postoje neki drugi faktori od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku partiju kojoj pripadaju ili nacionalnu pripadnost, ali još uvek nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga od paralelenih sturktura. Kada sam bio premijer u proleće prošle godine, savetnik mi je bio jedan mladi čovek iz Raniluga koji je nakon dva sata podneo ostavku, neko mu je pretio. Znači, ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja, niti moja Vlada", zaključio je Kurti.

Vlada Kosova je danas održala sednicu povodom šest meseci rada.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021