Vesti
Politika

Kurti u Skupštini: Bolji sporazum do sada nije prihvaćen

"Novi proces je doveo do novog sporazuma, i ja sam potpuno ubeđen da je to krajnji korak ka krajnjem sporazumu", rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na sednici Skupštine Kosova na kojoj je predstavio detalje razgovora u Ohridu.
Kurti u Skupštini: Bolji sporazum do sada nije prihvaćen
Aljbin Kurti u Skupštini (Foto arhiva Kim)

Rekao je da je prihvatanjem ovog dokumenta, Srbija prihvatila da se Kosovo tretira kao jednaka članica međunarodne zajednice." Složila se da neće koristitit svoju snagu i da će raditi mirovno. Ja sam skeptičan i ne verujem Srbiji u tome. Ona ne može da predstavlja našu državu na međunarodnom nivou i ona je to prihvatila", kazao je Kurti pred poslanicima.

Poručio je da Kosovo mora da razvija dobre odnose sa Srbijom i da je to jasno naglašeno u tekstu sporazuma.

"Srbija više ne sme da nas blokira u Evropi. Treba da postoji recipročno priznavanje dokumenata. Razmenićemo stalne misije u ambasadi sa drugim imenom. Srbija je prihvatila sve ovo što sam naveo i ovo je de fakto priznanje", rekao je Kurti", dodajući da to garantuju EU i SAD:

Kazao je i da će kosovska strana postaviti uslove kada po pitanju nestalih i da je Srbija i to prihvatila.

Naglasio je da su sve obaveze iz Aneksa na snazi. "Nepoštovanje obaveza imaće negativne posledice. Postoji visoki stepen nepoverenja. Primene treba da budu zajedničke. Ne možemo imati primenu sa jedne strane. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, ja sam lično bio protiv nekih porazuma u prošlosti, ali sam spreman da radim na boljim rezultatima".

Rekao je i da je ubeđen da bolji sporazum do sada nije prihvaćen. "Obaveze su prihvaćene implicitno. Sve ćemo uzeti u obzir u skladu sa našim ustavom. Šta god mi uradili u ovom smeru je standard koji je prihvaćen u svim demokratijama.
Već je jasno od strane EU naših američkih partnera da neće biti opterećen dodatnim stresom, neće biti nadležnih kompetencija i neće biti ništa protiv onoga što je rekao Ustavni sud", reako je Kurti govoreći o nadležnostima za srpsku zajednicu.

"Sada imamo novi dokument u rukama i moramo ga iskoristi na najbolji mogući način. Imamo dokument koji se ranije gledao kao nepostignut i to je jako oružje kojim možemo ići dalje. Moramo da izbgnemo probleme kao što su se desili u Bosni.
To je dobra osnova za nas šta ne treba da bude jedna Zajednica", rekao je Kurti.

Kazao je da je Kosovo otvoreno prema "dobrim primerima u Evropi koji nisu zasnovani na teritorijalnosti". Mi smo protiv etnonacionalizma. To je u suprotnosti sa našom vladom".

Poručio je da će po ovom pitanju započeti konsultacije sa svima, uključujući i srpsku zajendicu.

"Zajedno da pređemo iz standarda Dačića i Vučića da na teren Saveta Evrope koji je zasnovan na građanima, a ne na teritoriji. Ne etnonacionalizam koji deli i vrši segregaciju", kazao je premijer.

Kazao je i da Kosovo radi na formalizaciji statusa Srpske pravoslavne crkve, kako bi zaštitili kulturne objekte u skladu sa evropskim modelim.

"Da kažemo istinu, naši modeli prevazilaze mnoge evrpske modele. Ipak status nije sređen i ja nemam problem da ga sredim sa predstavnicima SPC. Neću da ulazim u dijalog sa srpskom državom. Zato poziva rukovodioce SPC da otvoreno budemo angažovani sa dobrom voljom kako bismo diskutovalil i specifično diskutovali svaku oblast", kazao je kosovski premijer.

Govoreći o Srbiji, on je naglasio da je Srbija ta koja treba da napravi promene kako bi vršila normalizaciju odnosa sa Kosovom. Normalizacija odnosa će pomoći ne manje Srbiji nego Kosovu. Srbija će imati više koristi imaće normalizaciju svoje države".

Kazao je i da Srbija nije potpisala sporazum zbog unutrašnjih pitanja ali da ipak ima obaveze prema EU. "Postoji sporazum iako još nije potpisan, druga strana je odbila da potpiše. Kosovo je potpisalo 27. februara osnovi sporazum u Briselu, Srbija je mogla ali to nije htela da uradi. Mi im nudimo da to zajedno potpišemo i pozivamo ih da to uradimo".

Pozvao je i poslanike u Skupštini da kažu "Da li ovaj sporazum treba da se ratifikuje".

Šole mi je čestitao na postignutom sporazumu u Ohridu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je od specijalnog savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea dobio čestitke povodom sporazuma u Ohridu.

"I Šole mi je u razgovoru čestitao na postignutom uspehu, a vi kažete da je to neuspeh za Kosovo", rekao je Kurti odgovarajući opoziciji u Skupštini.Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023