Vesti
Politika

Kurti u SAD tražio uklanjanje baza Srbije kod Kosova

Premijer Kosova, Albin Kurti, rekao je da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom u ovakvom obliku, jer je tu verziju u mnogim tačkama odbacio Ustavni sud.

Kurti u SAD tražio uklanjanje baza Srbije kod Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto Kim)

On je rekao da sporazum sa Srbijom treba da bude fokusiran na uzajamno priznanje, a ne na Asocijaciju, i u tom pogledu kaže da je u skladu sa SAD.

„Asocijacija nije prošla test suda. Asocijacija može da postoji, ali ne na nacionalnoj osnovi. Na način na koji je u duhu kakav jeste, ne. Morate imati na umu da u centru nije Asocijacija, već uzajamno priznanje. Nijedan američki zvaničnik ne kaže da Asocijacija treba da bude u centru“.

Kurti je rekao da je Kosovo „u redu“ u dijalogu sa Srbijom, ali ne i ona (Srbija prim. red.) – ne sa negiranjem Račka i odbijanjem priznanja nezavisnosti Kosova.

„Kosovo nije napravilo korake unazad [u dijalogu], ali Srbija je zaostala jer ne priznaje zločine koje je počinila. Ja sam spreman, Srbija nije i nema krivice ni u jednoj instanci nezavisne države Kosovo“.

Kurti je rekao da je predsednik Bajden dobro formulisao da uzajamno priznanje treba da bude u centru. On je dodao i da je Kosovo u prošlosti činilo ustupke da dobije priznanje od Srbije, ali da se to nije desilo 10 godina.

„Želimo normalizaciju i dijalog za dogovor, a ne dijalog za dijalog“.

Kurti: U SAD sam tražio uklanjanje srpskih vojnih baza u blizini Kosova

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da je na svim sastancima sa političarima u Sjedinjenim Američkim Državama tražio uklanjanje 48 vojnih operativnih baza Srbije na granici sa Kosovom.

„U Beloj kući me je primio Džejkob Saliven, koji je glavni čovek za bezbednost, s tim ciljem sam došao u SAD, radi investicija na Kosovu i bezbednosti za Kosovo. Ovom prilikom sam ukazao na čvrste veze koje Srbija ima sa Rusijom.

„Tada sam, uz sve sastanke sa oko 20 kongresmena i senatora, tražio zatvaranje Ruskog humanitarnog centra u Nišu, zatim uklanjanje ruske kancelarije u okviru Ministarstva odbrane u Beogradu. Takođe, područje oko granice Kosova sa Srbijom, gde se nalazi 48 vojnih i žandarmerijskih operativnih baza koje su ofanzivne – tražio sam da odu radi bezbednosti Kosova, potrebna nam je demilitarizacija pojasa oko granice Kosova sa Srbijom. Razgovarao sam o svemu ovome i mogu da kažem da je naš odnos sa Sjedinjenim Državama izuzetno jak i neraskidiv“, rekao je Kurti u intervjuu za Glas Amerike, prenosi KlanKosova.tv.

 

 

 Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023