Vesti
Politika

Kurti u SAD tražio uklanjanje baza Srbije kod Kosova

Premijer Kosova, Albin Kurti, rekao je da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom u ovakvom obliku, jer je tu verziju u mnogim tačkama odbacio Ustavni sud.

Kurti u SAD tražio uklanjanje baza Srbije kod Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto Kim)

On je rekao da sporazum sa Srbijom treba da bude fokusiran na uzajamno priznanje, a ne na Asocijaciju, i u tom pogledu kaže da je u skladu sa SAD.

„Asocijacija nije prošla test suda. Asocijacija može da postoji, ali ne na nacionalnoj osnovi. Na način na koji je u duhu kakav jeste, ne. Morate imati na umu da u centru nije Asocijacija, već uzajamno priznanje. Nijedan američki zvaničnik ne kaže da Asocijacija treba da bude u centru“.

Kurti je rekao da je Kosovo „u redu“ u dijalogu sa Srbijom, ali ne i ona (Srbija prim. red.) – ne sa negiranjem Račka i odbijanjem priznanja nezavisnosti Kosova.

„Kosovo nije napravilo korake unazad [u dijalogu], ali Srbija je zaostala jer ne priznaje zločine koje je počinila. Ja sam spreman, Srbija nije i nema krivice ni u jednoj instanci nezavisne države Kosovo“.

Kurti je rekao da je predsednik Bajden dobro formulisao da uzajamno priznanje treba da bude u centru. On je dodao i da je Kosovo u prošlosti činilo ustupke da dobije priznanje od Srbije, ali da se to nije desilo 10 godina.

„Želimo normalizaciju i dijalog za dogovor, a ne dijalog za dijalog“.

Kurti: U SAD sam tražio uklanjanje srpskih vojnih baza u blizini Kosova

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da je na svim sastancima sa političarima u Sjedinjenim Američkim Državama tražio uklanjanje 48 vojnih operativnih baza Srbije na granici sa Kosovom.

„U Beloj kući me je primio Džejkob Saliven, koji je glavni čovek za bezbednost, s tim ciljem sam došao u SAD, radi investicija na Kosovu i bezbednosti za Kosovo. Ovom prilikom sam ukazao na čvrste veze koje Srbija ima sa Rusijom.

„Tada sam, uz sve sastanke sa oko 20 kongresmena i senatora, tražio zatvaranje Ruskog humanitarnog centra u Nišu, zatim uklanjanje ruske kancelarije u okviru Ministarstva odbrane u Beogradu. Takođe, područje oko granice Kosova sa Srbijom, gde se nalazi 48 vojnih i žandarmerijskih operativnih baza koje su ofanzivne – tražio sam da odu radi bezbednosti Kosova, potrebna nam je demilitarizacija pojasa oko granice Kosova sa Srbijom. Razgovarao sam o svemu ovome i mogu da kažem da je naš odnos sa Sjedinjenim Državama izuzetno jak i neraskidiv“, rekao je Kurti u intervjuu za Glas Amerike, prenosi KlanKosova.tv.

 

 

 Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022