Vesti
Politika

Kurti u problemu, Srbija suzdržana

Najavu kosovskog premijera da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Ramuš Tahiri vidi kao dobru jer „pokazuje da je odustao od dosadašnje tvrdoglave politike Kosova“. Dušan Janjić je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da predstoji period ozbiljnih političkih rasprava na Kosovu.
Kurti u problemu, Srbija suzdržana
Ilustracija (Foto Kim)

„Kako će se ukidanje taksi sprovoditi zavisi od današnjeg ili sutrašnjeg sastanka između Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja, da se to prihvati kao odluka vlade ili politika vlade“, smatra Tahiri.

„Za sada postoje nesuglasice između DSK i Samoopredeljenja zbog toga što DSK smatra da taksu treba ukinuti odmah, bez uslovljavanja i bez reciprociteta, zbog toga što to traže SAD, druge zemlje i Evropska zajednica i zbog toga što smatraju da je Kosovo jednostrano uvelo taksu i da će je na taj način i ukinuti“, kazao je on.

Tahiri dodaje da je ambasador Ričard Grenel kritikovao potez Aljbina Kurtija jer se ne slaže sa merom koja je uslovljena i delimična.

„Međunarodnoj zajednici se žuri da što pre nastavi dijalog između Kosova i Srbije o potpunoj normalizaciji odnosa. Evropska zajednica je malo pomirljivija i pozdravlja ovaj prvi korak, daje podršku i čeka kako će se to narednih dana odraziti. Izgleda da i srpska javnost to prihvata. Isto tako, čeka naredni korak vlade, da se to ostvari, da se to sprovodi“, rekao je Ramuš Tahiri.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da se Kurtijeva najava odnosi na suspenziju takse i to za određene vrste proizvoda, pa se kao takva ne može smatrati potpunim ukidanjem, na čemu insistira Ričard Grenel.

„Što se tiče Evropske unije njihova reakcija je uobičajena, nije politička. Oni prepuštaju da se ta politička pitanja reše. Očigledno će se (stvari) prvo dešavati na Kosovu jer vidimo da su reakcije na Kosovu za Kurtija očekivano neprijatne. Bilo da mu se osporava što uopšte ima nameru da nešto uradi, pa je to, navodno, predaja Srbiji, bilo da se smatra da nije dobro uradio da se svađa sa Amerikom. Te reakcije zapravo idu do najavljivanja Kurtiju da bi DSK mogao da napusti koaliciju“, rekao je Janjić.

On smatra da predstoji period ozbiljnih političkih rasprava na Kosovu i smatra da su reakcije iz Beograda uglavnom suzdržane.

„Čeka se da se zapravo raščisti taj problem koji postoji unutar same Prištine i na relaciji Priština - Vašington. Lično smatram da će vrlo brzo doći do razjašnjavanja šta znači ukidanje taksi, a ono svakako znači da od momenta kada se odredi taj termin ukidanja, roba može da prelazi. Ali, u praksi postoje mnogi problemi koji trebaju da se reše da bi roba zaista prešla. Očekujem da će rešenje za to biti urađeno, pre svega, pod medijacijom Grenela takođe veoma brzo“, zaključio je Janjić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom, naveo je Kurti.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020