Vesti
Politika

Kurti u problemu, Srbija suzdržana

Najavu kosovskog premijera da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Ramuš Tahiri vidi kao dobru jer „pokazuje da je odustao od dosadašnje tvrdoglave politike Kosova“. Dušan Janjić je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da predstoji period ozbiljnih političkih rasprava na Kosovu.
Kurti u problemu, Srbija suzdržana
Ilustracija (Foto Kim)

„Kako će se ukidanje taksi sprovoditi zavisi od današnjeg ili sutrašnjeg sastanka između Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja, da se to prihvati kao odluka vlade ili politika vlade“, smatra Tahiri.

„Za sada postoje nesuglasice između DSK i Samoopredeljenja zbog toga što DSK smatra da taksu treba ukinuti odmah, bez uslovljavanja i bez reciprociteta, zbog toga što to traže SAD, druge zemlje i Evropska zajednica i zbog toga što smatraju da je Kosovo jednostrano uvelo taksu i da će je na taj način i ukinuti“, kazao je on.

Tahiri dodaje da je ambasador Ričard Grenel kritikovao potez Aljbina Kurtija jer se ne slaže sa merom koja je uslovljena i delimična.

„Međunarodnoj zajednici se žuri da što pre nastavi dijalog između Kosova i Srbije o potpunoj normalizaciji odnosa. Evropska zajednica je malo pomirljivija i pozdravlja ovaj prvi korak, daje podršku i čeka kako će se to narednih dana odraziti. Izgleda da i srpska javnost to prihvata. Isto tako, čeka naredni korak vlade, da se to ostvari, da se to sprovodi“, rekao je Ramuš Tahiri.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da se Kurtijeva najava odnosi na suspenziju takse i to za određene vrste proizvoda, pa se kao takva ne može smatrati potpunim ukidanjem, na čemu insistira Ričard Grenel.

„Što se tiče Evropske unije njihova reakcija je uobičajena, nije politička. Oni prepuštaju da se ta politička pitanja reše. Očigledno će se (stvari) prvo dešavati na Kosovu jer vidimo da su reakcije na Kosovu za Kurtija očekivano neprijatne. Bilo da mu se osporava što uopšte ima nameru da nešto uradi, pa je to, navodno, predaja Srbiji, bilo da se smatra da nije dobro uradio da se svađa sa Amerikom. Te reakcije zapravo idu do najavljivanja Kurtiju da bi DSK mogao da napusti koaliciju“, rekao je Janjić.

On smatra da predstoji period ozbiljnih političkih rasprava na Kosovu i smatra da su reakcije iz Beograda uglavnom suzdržane.

„Čeka se da se zapravo raščisti taj problem koji postoji unutar same Prištine i na relaciji Priština - Vašington. Lično smatram da će vrlo brzo doći do razjašnjavanja šta znači ukidanje taksi, a ono svakako znači da od momenta kada se odredi taj termin ukidanja, roba može da prelazi. Ali, u praksi postoje mnogi problemi koji trebaju da se reše da bi roba zaista prešla. Očekujem da će rešenje za to biti urađeno, pre svega, pod medijacijom Grenela takođe veoma brzo“, zaključio je Janjić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom, naveo je Kurti.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020