Vesti
Politika

Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Aljbin Kurti (Foto Bota sot)

„Od završetka rata 1999. godine više puta su nam pretili ratobornim ponašanjem. Od našeg proglašenja nezavisnosti 2008. godine, kontinuirano se angažuje u kampanjama koje imaju za cilj podrivanje našeg građanstva. Iako je Srbija 2010. godine zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti naše nezavisnosti, odlučila je da ne poštuje nalaze suda. Nedavno je pokušala da iskoristi svoj uticaj u severnom delu naše zemlje da podriva vladavinu prava u tom regionu“, naglasio je Kurti.

Dodao je da je sa Srbijom koja odbija da prihvati "ratne zločine iz nedavne prošlosti" teško postići istinski mir na, kako je rekao, kantovskim linijama.

„Moja vlada se fokusira na razvoj naše ekonomije, reformu našeg pravosudnog sistema i jačanje naših odbrambenih kapaciteta. Istovremeno, ostajem privržen ovom dijalogu uz posredovanje EU sa aktuelnim rukovodstvom Srbije”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je Kosovo jedna od najdemokratskijih zemalja u našem regionu.Ostale vesti

Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023
U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno
Deo opozicije ukazao je večeras da je na engleskoj verziji sajta vlade u izveštaju o sednici Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio detalje nemačko-francuskog predloga Kosova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u tački dva sporazuma koja se tiče formiranja ZSO napisano "Republika Kosovo".
  • 05.02.2023