Vesti
Politika

Kurti u Južnoj Mitrovici predstavlja budžet za 2023. godinu

Premijer Kosova Aljbin Kurti će tokom dana boraviti u Južnoj Mitrovici gde će građanima od 17.00 časova predstaviti budžet za 2023. godinu.
Kurti u Južnoj Mitrovici predstavlja budžet za 2023. godinu
Kurti sa ministrima predstavlja budžet u Prizrenu (Foto Kabinet premijera Kosova)

U pratnji premijera biće ministar finansija i transfera Hekuran Murati, kao i ministar administracije i lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

Kurti je prvi sastanak i razgovor sa građanima imao juče u Prizrenu, kada je saopštio da je budžet za 2023. godinu tri milijarde i 212 miliona evra.

U svom obraćanju građanima, on je govorio o budžetskim izdvajanjima za opštinu Prizren, u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture i infrastrukture. Za opštinu Prizren budžet za narednu godinu iznosi preko 92,5 miliona evra.

Budući da je iz Kurtijevog kabineta saopšteno da premijer "boravi u poseti opštinama u zemlji, gde sa građanima razgovara o budžetu za 2023. godinu, projektima i inicijativama koje imaju za cilj da im olakšaju život i razviju ekonomiju" biće vrlo zanimljivo videti hoće li on posetiti i neku od opština sa večinski srpskim stanovništvom na Kosovu.

Kurti juče sa ambasadorima Nemačke i Francuske na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se juče i sa Olivijeom Geroom i Jernom Rodeom, ambasadorima Francuske i Nemačke na Kosovu .

Centralna tema razgovora bili su prethodni Kurtijevi sastanci u Briselu, a premijer je upoznao ambasadore sa zauzetim stavovima i predlozima Kosova.

On je ponovio da je Kosovo učešćem na sastancima na pozivu posrednika i svojim predlozima pokazalo konstruktivnost, spremnost i zainteresovanost za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa uzajamnim priznavanjem u centru te da, za razliku od Srbije, smatra dobrom osnovom predlog Evropske unije, podržan od Nemačke, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

"Naglašena je potreba maksimalnih napora da se postigne dogovor u preostalim satima dodatnog roka od 48 sati, kako bi (prek)jučerašnje približavanje u Briselu rezultiralo zajedničkim dogovorom", navodi se na sajtu Vlade Kosova.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022