Vesti
Politika

Kurti u Italiji govorio o programu vlade

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti poručio je da je posetu Rimu započeo sastankom u parlamentu te zemlje, gde su ga primili predsedavajući parlamentarnih odbora za spoljne poslove i odbranu Marta Grande i Đanluka Rizo.
Kurti u Italiji govorio o programu vlade
Detalj sa sastanka (Foto Fejsbuk)

"Moja prezentacija se fokusirala na upravljački razvojni program koji imamo, kao i na objašnjenje društveno-ekonomske situacije i geopolitičkih okolnosti u kojima se Kosovo nalazi", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Bilo mnogo pitanja o raznim temama od ulaganja iz dijaspore, prava manjina, značaja Kfora, povezivanja sa Albanijom, dijaloga sa Srbijom, ratnih zločina i korupcije, ukazao je on.

Na kraju, pozvao sam italijanske predstavnike da sledeće godine posete Kosovo i složili su se da unaprede grupu prijateljstva između Kosova i Italije u sedmom sazivu zakonodavnog tela Kosova, istakao je Kurti.

Na sastanku bilo je prisutno više od 15 drugih poslanika ova dva odbora i iz različitih stranaka.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023