Vesti
Politika

Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Detalj sa sastanka (Foto Tanjug)

Kurti je naveo da bi Kosovo i Srbija trebalo da primene reciprocitet u pogledu prava manjina. Kosovski premijer je zahteve koje je izneo u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga u Briselu ponovio u na današnjem samitu lidera zemalja zapadnog Balkana.

U svom govoru Kurti je rekao da Kosovo uspešno upravlja pandemijom koronavirusa.

„U proseku imamo manje od jedne zaražene osobe dnevno na 100.000 stanovnika i manje od 10 aktivnih slučajeva na 100.000 građana. Evropska unija trebalo bi da uvrsti Kosovo među zemlje bezbednog putovanja u vezi sa pandemijom koronavirusa”, napisao je na Fejsbuku Kurti.

Kurti navodi da je Kosovo dobilo pohvale zbog „pokretanja reformi u pravosuđu i ekonomiji“.

„Poverenje građana u institucije je veoma veliko. U odnosu na prošlu godinu povećali smo izvoz za 66 odsto, ekonomsku aktivnost i promet za 15odsto, a budžetske prihode za 30 odsto. Potrebno nam je više ulaganja, a austrijske kompanije su dobrodošle i poželjne“, istakao je Kurti.

Kurti je na Samitu lidera zapadnog Balkana u Beču zatražio ukidanje viza za građane Kosova, uz ponavljanje zahteva da zemlje zapadnog Balkana formiraju SEFTA sporazum.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021