Vesti
Politika

Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Detalj sa sastanka (Foto Tanjug)

Kurti je naveo da bi Kosovo i Srbija trebalo da primene reciprocitet u pogledu prava manjina. Kosovski premijer je zahteve koje je izneo u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga u Briselu ponovio u na današnjem samitu lidera zemalja zapadnog Balkana.

U svom govoru Kurti je rekao da Kosovo uspešno upravlja pandemijom koronavirusa.

„U proseku imamo manje od jedne zaražene osobe dnevno na 100.000 stanovnika i manje od 10 aktivnih slučajeva na 100.000 građana. Evropska unija trebalo bi da uvrsti Kosovo među zemlje bezbednog putovanja u vezi sa pandemijom koronavirusa”, napisao je na Fejsbuku Kurti.

Kurti navodi da je Kosovo dobilo pohvale zbog „pokretanja reformi u pravosuđu i ekonomiji“.

„Poverenje građana u institucije je veoma veliko. U odnosu na prošlu godinu povećali smo izvoz za 66 odsto, ekonomsku aktivnost i promet za 15odsto, a budžetske prihode za 30 odsto. Potrebno nam je više ulaganja, a austrijske kompanije su dobrodošle i poželjne“, istakao je Kurti.

Kurti je na Samitu lidera zapadnog Balkana u Beču zatražio ukidanje viza za građane Kosova, uz ponavljanje zahteva da zemlje zapadnog Balkana formiraju SEFTA sporazum.Ostale vesti

Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021