Vesti
Politika

Kurti: Treba promeniti pristup dijalogu

Kandidat za budućeg kosovskog premijera i vođa pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da dijalog sa Beogradom treba da bude stabilan, sa drugačijim pristupom od trenutnog, uspostavljanjem transatlantske dimenzije.
Kurti: Treba promeniti pristup dijalogu
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

"Verujemo da bismo imali trajni dijalog i sporazum, moramo da promenimo pristup sa onog što je bilo tipično za prethodnu administraciju Sjedinjenih Država", rekao je Kurti u intervjuu za AP.

"Pristup mora da bude transformativan, gde se ne moraju proveravati samo interesi i činjenice, već i vrednosti i principi. Ovo može biti okvir za Evropsku uniju i evroatlantske integracije, kao cilj za obe zemlje", smatra Kurti.

Njegov pokret je u nedelju osvojio blizu 48 odsto glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima i tako postao stranka sa najviše poslanika, ali još nedovoljno da sami formiraju vladu.

Kurti je najavio da će Prištini biti spremna da se prijave za status kandidata kako bi postala deo Evropske unije.

"S druge strane, verujem da bi EU trebalo da iznese neku vrstu mini-plana za zapadni Balkan, sličan onome što su SAD učinile za zapadnu Evropu nakon Drugog svetskog rata", naveo je Kurti.Ostale vesti

“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021