Vesti
Politika

Kurti: Treba ići na nove izbore

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
Kurti: Treba ići na nove izbore
Detalj sa sastanka (Foto ZPRK)

"Sastanak je započeo razgovorom o merama koje je Vlada preduzela u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19. Na pokušaje predsednika da razgovara o novoj vladi i novoj kandidaturi, odgovorili smo stavom da ne možemo ići dalje nepoštovanjem i negiranjem člana 82.2 Ustava koji kaže da nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, ostaje da se ide na nove izbore", rekao je Kurti, prenosi Koha Ditore.

Prema Kurtiju, "predsednik se založio za poštovanje Ustava, zakona i dosadašnjih praksi, a svi znamo šta su ranije prakse".

“Naglasili smo stav da se predsednik ne treba baviti imenima ljudi i strankama, već datumom novih izbora u ovogodišnjem kalendaru. Znam da smo u žestokoj borbi protiv virusa i to može odložiti datum izbora, ali kosovski ustav ne nudi druge alternative," - rekao je Kurti.

Kurti ističe da "moramo biti oprezni koga citiramo i kako citiramo one koji nam se predstavljaju kao tumači Ustava".

„Za član 82.2. spremni smo da razgovaramo otvoreno i široko sa predsednikom. Izvan tema izbora i borbe protiv virusa, spremni smo da razgovaramo, ali u pismenoj formi“, poručio je Kurti.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020