Vesti
Politika

Kurti: Tražimo rešenje za srpske izbore

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu utiče sukob u Ukrajini, kao i da zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte pokušava da dođe do rešenja kada je u pitanju održavanje predstojećih srpskih izbora na Kosovu.
 • 15.03.2022
 • 15:55 h
 • Politika
 • izvor: Klan Kosova, Radio Kontakt plus
 • komentara:
 • pregleda: 837
Kurti: Tražimo rešenje za srpske izbore
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kosovski premijer smatra da je potrebno doći do rešenja koje neće ugroziti pravo građana da biraju i da budu birani, a koje će biti u skladu sa kosovskim ustavom.

"Situacija je teža nego ikad. Održavanje sastanaka u Briselu, u velikoj meri otežava situacija u Ukrajini. Ambasadori zemalja Kvinte smatraju da ne treba da sprečavati Srbe na Kosovu da iskoriste pravo glasa, ali s druge strane nas Ustav obavezuje da svako moguće rešenje bude u skladu sa kosovskim zakonima", rekao je Kurti.

Podsetimo, savetnik u američkom Stejt departmentu, Derek Čolet, zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da omogući ljudima na Kosovu da glasaju na srpskim izborima koji su planirani za 3. april.

Pre toga, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja, rekla je da zvanični Beograd još uvek nije poslao zahtev kosovskim institucijama u vezi sa održavanjem izbora 3. aprila, te da ni odluka o tome još uvek nije doneta.Ostale vesti

Rama: NATO treba da uspostavi kontrolu nad severom Kosova
Albanski premijer Edi Rama izjavio je za britanski list Fajnenšel tajms da bi NATO trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severom Kosova, pozivajući zapadne lidere da reše "beskrajno ludilo među balkanskim zemljama".
 • 04.10.2023
Vučević o saslušanju Radoičića: Utvrdiće se sve dostupne činjenice

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević rekao je, povodom povodom privođenja i saslušanja Milana Radoičića, da je Srbija pravna država i da će se utvrditi sve činjenice.

 • 04.10.2023
Mojsilović: Trenutno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti – stabilno ali nepredvidivo
Načelnik Generalšaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da je u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju s Kosovom "trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo".
 • 04.10.2023
Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
 • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
 • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
 • 03.10.2023