Vesti
Politika

Kurti traži od Beograda da vrati arheološke artefakte

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je da se vrate arheološki artefakti iz Muzeja Kosova, koji su pre 23 godine ostali u muzejima u Beogradu.

Kurti traži od Beograda da vrati arheološke artefakte
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

On je, prilikom predstavljanja kataloga tog muzeja u Prištini, rekao da je Srbija, kako tvrdi, "uništila kulturne spomenike", prenosi Ekonomija online.

Kako je rekao, njegova vlada "ima i želju i znanje da zaštiti i razvije kulturno nasleđe".

"Arheološka izložba drevne Dardanije predstavlja artefakte iz neolita. Ovo blago je nepotpuno, verovatno zato što je najvažniji deo u beogradskim muzejima. Iako su prošle 23 godine, deo kulture je i dalje u Srbiji. Zato potenciramo ovo pitanje na međunarodnim forumima. Srbija nastavlja da uništava naše spomenike", kaže je Kurti.

On je dodao da je dosta učinjeno za džamije i crkve koje su restaurisane.

"Džamije i crkve su izvor identiteta i ponos društva", rekao je Kurti.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023