Vesti
Politika

Kurti traži od Beograda da vrati arheološke artefakte

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je da se vrate arheološki artefakti iz Muzeja Kosova, koji su pre 23 godine ostali u muzejima u Beogradu.

Kurti traži od Beograda da vrati arheološke artefakte
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

On je, prilikom predstavljanja kataloga tog muzeja u Prištini, rekao da je Srbija, kako tvrdi, "uništila kulturne spomenike", prenosi Ekonomija online.

Kako je rekao, njegova vlada "ima i želju i znanje da zaštiti i razvije kulturno nasleđe".

"Arheološka izložba drevne Dardanije predstavlja artefakte iz neolita. Ovo blago je nepotpuno, verovatno zato što je najvažniji deo u beogradskim muzejima. Iako su prošle 23 godine, deo kulture je i dalje u Srbiji. Zato potenciramo ovo pitanje na međunarodnim forumima. Srbija nastavlja da uništava naše spomenike", kaže je Kurti.

On je dodao da je dosta učinjeno za džamije i crkve koje su restaurisane.

"Džamije i crkve su izvor identiteta i ponos društva", rekao je Kurti.Ostale vesti

Pantović: Ne obećavam brda i doline i ne prodajem maglu
Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović kazala je da se na kandidaturu odlučila zato što nije zadovoljna radom trenutne vlasti na severu Kosova.
  • 17.09.2021
Vasiljević: Protiv divlje gradnje i MHE u opštini  Štrpce

Kandidat za gradonačelnika Štrpca i nosilac liste ispred Građanske inicijative „Sloboda Štrpce“ Slaviša Vasiljević kazao je za RTV Kim da će listu za odbornike u ovoj lokalnoj samoupravi činiti šest kandidata na čelu sa njim.

  • 17.09.2021
Kosnet: Bila je velika čast
Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se na društvenim mrežama pred odlazak sa Kosova.
  • 17.09.2021
Saša Mirković: Omogućiti građanima da sami odlučuju o svom životu
Kandidat za predsednika opštine Klokot ispred Građanske inicijative “Narodno jedinstvo” Saša Mirković kaže za RTV Kim da će, ukoliko ostvari pobedu na lokalnim izborima, učiniti sve da omogući bolji standard života građanima u ovoj sredini.
  • 17.09.2021
Cvetković ponovo u trci za gradonačelnika Parteša
Nekadašnji gradonačelnik Parteša Nenad Cvetković ponovo se kandidovao za tu poziciju. Ovoga puta ispred Građanske inicijative „Narodna sloga – Parteš, Budriga, Pasjane“.
  • 17.09.2021
Ostavka nakon vređanja predsednika i premijerke
Na društvenim mrežama juče je objavljen audio snimak na kojem se čuje kako Boban Stanković, predsednik Privremenog organa Kosovo Polje, nizom vulgarnosti i psovki vređa predsednika i premijerku Srbije. U međuvremenu Stanković je podneo ostavku. 
  • 17.09.2021