Vesti
Politika

"Kurti tokom konsultacija mora biti racionalan"

Nakon objavljivanja konačnih rezultata glasova povodom nedavno održanih parlamentarnih izborna na Kosovu, pobednici Aljbin Kurti i Vjosa Osmani danas su započeli konsultacije sa albanskim političkim partijama. Nedžmedin Spahiu i Fatmir Šeholi smatraju da će tema razgovora, pored što skorijeg formiranja institucija, biti i izbor predsenika.
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti (Foto Tviter/Aljbin Kurti)

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i v. d. predsednice Kosova Vjosa Osmani započeli su pregovore sa albanskim političkim partijama. Prvi sastanak je održan sa liderom DPK-a Enverom Hodžajem, a zatim u toku dana sledi i sastanak sa liderom ABK Ramušem Haradinajem.

Analitičar Nedžmedin Spahiu je za RTV Kim kazao da današnji razgovori predstavljaju konsultacije između vlasti i opozicije, koje su kada je ovakva situacija u pitanju, formalne.

“To je puka formalnost kako bi se uspostavio jedan vid saradnje između vlasti i opozicije, kako bi se dogovorili oko formiranja institucija. Mada, ove konsultacije su više u vezi izbora predsednika, jer će Kurti nastojati da ih uceni novim izborima ukoliko se ne usaglase oko njegovog izbora za predsednika”, kazao je Spahiu.

Da su razgovori koji prethode formiranju institucija u Prištini, samo tehnički deo, smatra i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

“Mislim da će to biti razgovori sa glavnom temom od strane Osmanijeve i Kurtija u smislu realizacije šta Ustav kaže i na koji način da se ide ka što bržem formiranju institucija. Kurti ima sigurnu većini za formiranje Vlade, ima 64 poslanika, bez ijedne druge albanske političke partije, tako da se ne očekuje velika zabrinutost oko formiranja Vlade”, kazao je Šeholi.

Šeholi napominje da se postavlja veliko pitanje da li će nakon formiranja Vlade biti izabran predsednik, jer je potrebno da 80 poslanika prisustvuje prilikom glasanja.

“Postavlja se pitanje da li će uspeti Kurti i Osmani da ubede pratije ABK, DPK, DSK, ali i Srpsku listu koja je aposlutno ključan faktor, da prisustvuju izboru predsednika, jer se bez njih ne može doći do konačnog izbora. Kurti mora biti racionalan u razgovorima. Svakako međunarodni faktor će imati ključnu ulogu kako ne bismo išli ponovo na izbore”, napomenuo je Šeholi.

Kurti i Osmani pozvali su na današnji sastanka i novog lidera Demokratskog saveza Kosova Ljumira Adbidžikua, ali je on zatražio odlaganje sastanka za petak. Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021