Vesti
Politika

Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim)

U video-izjavi objavljenoj na Fejsbuku, Kurti je rekao da izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da kosovska vlada treba da interveniše na severu Kosova zbog proglašenja karantina u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, građani treba da uzmu sa rezervom.

Rekavši da je ministarstvo zdravlja odobrilo karantin u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, Kurti je dodao da "to nisu želeli da rade lupajući u bubanj, kako ne bi zdravstvenu krizu produbili drugom".

"Postoje političari i visoki zvaničnici u Beogradu koji žele sukob na Kosovu, posebno na severu od Ibra. Međutim, u Prištini postoje političari i visoki zvaničnici koji žele sukob na Kosovu, posebno na severu. Oni žele da izazovu napetost jer žele incidente. Njihov teritorijalni projekat razmene, ukoliko se sprovede, izazvao bi nove sukobe i krvoproliće. Taj projekat nije uspeo. Sada žele da se sukobi i krvoprolića na terenu vrate na teritorijalnu razmenu, na podelu Kosova. Isto važi za nameru da se po svaku cenu proglasi vanredno stanje", rekao je Kurti.

On je Tačija nazvao "lisicom koja je, kada joj je izgoreo rep, rekla da gori ceo svet".

"Izjave predsednika koji se ponaša kao jedan od opozicionih lidera uzimajte sa zadrškom i smireno. Znate mudru izreku našeg naroda da kada lisici rep gori, ona govori da gori čitav svet. Lisica maše izgorelim repom da bi spalila celu našu zemlju. Ali ne, to nećemo dozvoliti", podvukao je Kurti.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020