Vesti
Politika

Kurti: Sud u Hagu nepravedan i pristrasan

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da je Specijalni sud u Hagu nepravedan i pristrasan i da Kosovo tim sudom "ne plaća cenu slobode", već "političkih grešaka".
Kurti: Sud u Hagu nepravedan i pristrasan
Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

"Ovaj sud, koji je nametnut državi sa 82 glasa, prihvatili smo kao integralan deo Kosova. Sud je nepravedan i pristrasan", rekao je Kurti na konferencji za novinare, prenosi Kossev.

Kurti je rekao da tvrdnje Specijalnog suda da je u OVK postojao zločinački poduhvat "uopšte nisu tačne".

"Tužilaštvo greši, nije postojala takva struktura, OVK je imala svoje glavno sedište i odgovarajuće kancelarije. Ove najnovije vesti na Kosovu o određenom zločinačkom poduhvatu u okviru OVK nisu istinite", naveo je Kurti.

Smatra i "neverovatnim" sudsko obrazloženje da je OVK delovala od 1998. sa namerom da "kontroliše", jer je "oslobođenje bilo cilj, a ne vršenje kontrole".

Da je rečeno da je bilo ko od njih imao nameru da kontroliše u martu 2018, moglo bi pre da se poveruje ali nikada 1998, kako tvrdi tužilaštvo, rekao je Kurti.

On je zatražio da se Vlada u Prištini "obaveže na zaštitu optuženih" u Specijalnom sudu.

"Vlada je ta koja mora da se angažuje u njihovoj zaštiti. U ovom trenutku Kosovo nema vladu koja to može učiniti. Ovo je već samo manjinska vlada. Moramo biti zajedno u našem oslobodilačkom ratu i protiv Srbije koja nas ne priznaje", rekao je Kurti, preneo je RTK 2.

Naglasivši da jedinstva ne može biti bez legitimiteta, Kurti je naveo da predsednik mora da predstavlja jedinstvo naroda, a Kosovo ima vršioca dužnosti predsednika.

Rekao je da bi izbori trebalo da budu održani što pre jer, kako je kazao, što više gubimo, to je jedan dan manje za građane zemlje.

"To ne zavisi samo od Pokreta Samoopredeljenje, jer nije dovoljan 31 poslanik bez drugih za rušenje ove vlade. Moramo se ujediniti za oslobodilački rat ali i protiv Srbije. Zbog toga pozivam premijera Albanije da donese i rezoluciju Albanije, koju je odobrila Skupština Kosova", rekao je Kurti.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020