Vesti
Politika

Kurti Stoltenbergu: Sklad zakona i Ustava protiv lažnih narativa uz rusku pomoć

Premijer Kosova Albin Kurti je obavio telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i obavestio ga "da su građani dobro obavešteni o merama pri dolasku na Kosovo, da su one u potpunosti u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i da je njihova primena koordinirana sa međunarodnom zajednicom", a da je "Vlada Srbije pokušala da izgradi lažan i negativan narativ uz pomoć ruske države", saopšteno je medijima iz Kabineta premijera Kosova.
Kurti Stoltenbergu: Sklad zakona i Ustava protiv lažnih narativa uz rusku pomoć
Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

"Novoj meri na prelazima između Kosova i Srbije je 1. avgusta do 18.00 podvrgnut 2.521 građanin sa identifikacionim dokumentima iz Srbije. Za ovaj postupak su u proseku čekali samo 20 sekundi, zato što je sve digitalizovano od strane kosovskih institucija. Isti postupak na srpskim prelazima traje od 10 minuta do više od jednog časa", navodi se dalje u saopštenju i dodaje da je:

"Premijer Kurti obavestio generalnog sekretara Stoltenberga da su mediji, kontrolisani od strane Vlade Srbije, tokom prošlog meseca sproveli kampanju dezinformacija, pokušavajući da izgrade lažan i negativan narativ u vezi sa ovim merama. Već je dokazano da ovim kampanjama za dezinformaciju pomaže ruska država, u pokušaju da se destabiliše Balkan".

U saopštenju se zaključuje da je "Stoltenberg uverio premijera Kurtija u posvećenost i saradnju NATO-a i KFOR-a za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i regionu".

Stoltenberg: Sve strane da ostanu mirne i izbegavaju jednostrane akcije

Međutim, FoNet je večeras javio da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem poručio da sve strane moraju da ostanu mirne i da izbegavaju jednostrane akcije.

"Razgovarao sam sa Aljbinom Kurtijem o nedavnim tenzijama na Kosovu i nastavku važnosti naše misije Kfora. Sve strane moraju da ostanu mirne, da izbegavaju jednostrane akcije i podrže dijalog kojim posreduje EU. Ostajem u tesnom kontaktu sa Prištinom i Beogradom", poručio je Stoltenberg.

Potpuno identičnu poruku gensek NATO je objavio na Tviteru.

 Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022