Vesti
Politika

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat

Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto Tviter@Aljbin Kurti))

Kurti je kratko kazao da je njegov stav po pitanju manastira Dečani već poznat, ali nije odgovorio da li je o toj temi bilo reči na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte.

„Naš stav po pitanju manastira Dečani je već poznat, ranije smo ga iznosili u javnost. Međutim, tražio sam vaše razumevanje jer smo danas ovde da odamo počast senatoru Bobu Dolu... Mislim da sam vam odgovorio“, rekao je on.

Raste "količina informacija" o trostrukom ubistvu u Glođanima

Nakon odavanje počasti kod biste nedavno preminulog američkog senatora Dola u Prištini, Kurti je bio nešto pričljiviji kada je u pitanju trostruko ubistvo u Glođanima.

„Količina informacija o trostrukom ubistvu u Glođanima kod Dečana je u porastu, pošto su u to uključeni naši najbolji istražitelji. Ali, kada budu imali nešto konkretno u vezi okrivljenog ili optuženih koji su izvršili ovo svirepo trostruko ubistvo naravno da ćemo vas obavestiti", rekao je on novinarima.

Međutim, i u vezi sa ovom temom nije želeo da odgovori na pitanje da li smatra potrebnim da se ovaj slučaj prebaci u nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova.

Podsetimo, u napadu na autobus koji je prevozio učenike iz Đakovice u Dečane 26. novembra su poginula dva učenika i vozač autobusa.Ostale vesti

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
  • 27.01.2022
Kosovski zvaničnici i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na društvenim mrežama su se oglasili predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar odbrane Armend Mehaj. I dok je predsednica poručila da "odaje počast milionima izgubljenih života prijateljskog jevrejskog naroda", ministar je otišao dalje, navodeći da se "iskustvo kosovskog i izraelskog naroda ujedinjuje u jednoj tački".
  • 27.01.2022
Prikrivanje zločina OVK
Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
  • 27.01.2022
Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje
Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje čiji je cilj, između ostalog, da se smanji količina elektronskog otpada.
  • 27.01.2022
Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

  • 27.01.2022
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022