Vesti
Politika

Kurti: Srpska Tačijev poklon

Aljbin Kurti je izjavio da ne želi Srpsku listu ni u vladi ni u skupštini, jer je ta koalicija, kako je naveo, "poklon" odlazećem premijeru Hašimu Tačiju.
Kurti: Srpska Tačijev poklon
Aljbin Kurti (Foto mondo.rs)

Lider pokreta Samoopredeljenje je za agenciju Kosovapres kazao da postoji mogućnost da će ulazak svog pokreta u vladu sa još nekim opozicionim strankama usloviti izbacivanjem Srpske liste, jer je ona "sinonim Srbije unutar Kosova" i kao takva "ne predstavlja nešto što se može tolerisati i prihvatiti".

Po njegovim rečima, koalicija opozicionih Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Incijative za Kosovo, koju podržava Samoopredeljenje, nije koalicija inata ili koalicija protiv Tačija, već je prirodna koalicija uprkos tome što on ima ozbiljnih primedbi na DSK i AZBK.

Kurti je dodao da je koalicija rezultat potreba Kosova, a ne međusobne ljubavi stranaka.

Dodao je da postoji saglasnost koalicionih partnera o potrebi preispitivanja dijaloga sa Srbijom, zaustavljanja privatizacije, posebno javnih preduzeća, i da ima približavanja stavova što se
tiče političkih pitanja.

"To što mogu sada reći je da smo vrlo blizu u stavovima i ciljevima, ali se nešto više razlikujemo što se tiče izraza i formulacija tih ciljeva", rekao je Kurti.

On je dodao da će insistirati da parlament raspravlja o dosadašnjem toku dijaloga sa Srbijom, pošto to nije bio transparentan proces.

Kurti je rekao da je drugi zahtev da se sporazumi sa Srbijom od prošle godine pošalju Venecijanskoj komisiji kako bi se sagledala njihova usklađenost sa evropskim standardima i ljudskim pravima.Ostale vesti

Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020
“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

  • 29.10.2020