Vesti
Politika

Kurti: Srpska Tačijev poklon

Aljbin Kurti je izjavio da ne želi Srpsku listu ni u vladi ni u skupštini, jer je ta koalicija, kako je naveo, "poklon" odlazećem premijeru Hašimu Tačiju.
Kurti: Srpska Tačijev poklon
Aljbin Kurti (Foto mondo.rs)

Lider pokreta Samoopredeljenje je za agenciju Kosovapres kazao da postoji mogućnost da će ulazak svog pokreta u vladu sa još nekim opozicionim strankama usloviti izbacivanjem Srpske liste, jer je ona "sinonim Srbije unutar Kosova" i kao takva "ne predstavlja nešto što se može tolerisati i prihvatiti".

Po njegovim rečima, koalicija opozicionih Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Incijative za Kosovo, koju podržava Samoopredeljenje, nije koalicija inata ili koalicija protiv Tačija, već je prirodna koalicija uprkos tome što on ima ozbiljnih primedbi na DSK i AZBK.

Kurti je dodao da je koalicija rezultat potreba Kosova, a ne međusobne ljubavi stranaka.

Dodao je da postoji saglasnost koalicionih partnera o potrebi preispitivanja dijaloga sa Srbijom, zaustavljanja privatizacije, posebno javnih preduzeća, i da ima približavanja stavova što se
tiče političkih pitanja.

"To što mogu sada reći je da smo vrlo blizu u stavovima i ciljevima, ali se nešto više razlikujemo što se tiče izraza i formulacija tih ciljeva", rekao je Kurti.

On je dodao da će insistirati da parlament raspravlja o dosadašnjem toku dijaloga sa Srbijom, pošto to nije bio transparentan proces.

Kurti je rekao da je drugi zahtev da se sporazumi sa Srbijom od prošle godine pošalju Venecijanskoj komisiji kako bi se sagledala njihova usklađenost sa evropskim standardima i ljudskim pravima.Ostale vesti

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta
Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.
  • 06.06.2020
Lajčak:Priština pokazala opredeljenje za nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju "mere recirociteta".

  • 06.06.2020
Tači pozdravio odluku o ukidanju

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je kosovski predsednik Hašim Tači, rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

  • 06.06.2020
Vlada Avdulaha Hotija poništila “mere reciprociteta“

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.

  • 06.06.2020
Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.
  • 06.06.2020
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020