Vesti
Politika

Kurti: Srpska Tačijev poklon

Aljbin Kurti je izjavio da ne želi Srpsku listu ni u vladi ni u skupštini, jer je ta koalicija, kako je naveo, "poklon" odlazećem premijeru Hašimu Tačiju.
Kurti: Srpska Tačijev poklon
Aljbin Kurti (Foto mondo.rs)

Lider pokreta Samoopredeljenje je za agenciju Kosovapres kazao da postoji mogućnost da će ulazak svog pokreta u vladu sa još nekim opozicionim strankama usloviti izbacivanjem Srpske liste, jer je ona "sinonim Srbije unutar Kosova" i kao takva "ne predstavlja nešto što se može tolerisati i prihvatiti".

Po njegovim rečima, koalicija opozicionih Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Incijative za Kosovo, koju podržava Samoopredeljenje, nije koalicija inata ili koalicija protiv Tačija, već je prirodna koalicija uprkos tome što on ima ozbiljnih primedbi na DSK i AZBK.

Kurti je dodao da je koalicija rezultat potreba Kosova, a ne međusobne ljubavi stranaka.

Dodao je da postoji saglasnost koalicionih partnera o potrebi preispitivanja dijaloga sa Srbijom, zaustavljanja privatizacije, posebno javnih preduzeća, i da ima približavanja stavova što se
tiče političkih pitanja.

"To što mogu sada reći je da smo vrlo blizu u stavovima i ciljevima, ali se nešto više razlikujemo što se tiče izraza i formulacija tih ciljeva", rekao je Kurti.

On je dodao da će insistirati da parlament raspravlja o dosadašnjem toku dijaloga sa Srbijom, pošto to nije bio transparentan proces.

Kurti je rekao da je drugi zahtev da se sporazumi sa Srbijom od prošle godine pošalju Venecijanskoj komisiji kako bi se sagledala njihova usklađenost sa evropskim standardima i ljudskim pravima.Ostale vesti

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
  • 01.03.2021
Lajčak: U Beograd ne dolazim sa ultimatumom
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.
  • 01.03.2021
CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021