Vesti
Politika

Kurti Srbima na srpskom: Hvala vam za mirne proteste i verujte Vladi Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti snimio je danas, nakon okupljanja u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, poruku na srpskom jeziku u kojoj se zahvaljuje građanima srpske nacionalnosti na mirnim protestima. Pozvao ih je da veruju Vladi Kosova.
Kurti Srbima na srpskom: Hvala vam za mirne proteste i verujte Vladi Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kosovski premijer Aljbin Kurti je još jednom danas kazao da nije znao za odluku Sudskog saveta o suspenziji predsednice Osnovnog suda Ljiljane Stevanović zbog sastanka sa Vučićem, te da je o tome informisan iz medija.

"A to, ipak, znači da nije otpuštena sa posla. Ja se ipak zalažem za pravo i pravdu ali niti predsedavam Sudskim savetom, niti sam njegov član", pravdao se Kurti.

Kurti je iskoristio ovu priliku i da se zahvali građanima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici na mirnim protestima danas. Podsetimo, građani srpske nacionalnosti protestovali su upravo zbog odnosa njegove vlade prema održavanju srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora.

"Ljudi u građanskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju svoj stav ali mislim da bi bilo verodostojno kada bi protestovali na primer za socijalnu pravdu, za brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Pozvao je Srbe sa Kosova da ne "potpadaju pod uticaj autoritativnog režima u Beogradu".

"Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu. Oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe, a možda i interese i nekih ratno-huškačkih velikih sila. Zato vas pozivam da sačuvate mir i da imate više poverenja u Vladu Kosova", kazao je Kurti u video objavi na Fejsbuku.

On je kazao da je Vlada Kosova posvećena blagostanju svih građana Kosova, bez obzira na versku ili etničku pripadnost. "Naša vrata su svima otvorena", kazao je Kurti.

 Ostale vesti

Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022