Vesti
Politika

Kurti Srbima na srpskom: Hvala vam za mirne proteste i verujte Vladi Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti snimio je danas, nakon okupljanja u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, poruku na srpskom jeziku u kojoj se zahvaljuje građanima srpske nacionalnosti na mirnim protestima. Pozvao ih je da veruju Vladi Kosova.
Kurti Srbima na srpskom: Hvala vam za mirne proteste i verujte Vladi Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kosovski premijer Aljbin Kurti je još jednom danas kazao da nije znao za odluku Sudskog saveta o suspenziji predsednice Osnovnog suda Ljiljane Stevanović zbog sastanka sa Vučićem, te da je o tome informisan iz medija.

"A to, ipak, znači da nije otpuštena sa posla. Ja se ipak zalažem za pravo i pravdu ali niti predsedavam Sudskim savetom, niti sam njegov član", pravdao se Kurti.

Kurti je iskoristio ovu priliku i da se zahvali građanima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici na mirnim protestima danas. Podsetimo, građani srpske nacionalnosti protestovali su upravo zbog odnosa njegove vlade prema održavanju srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora.

"Ljudi u građanskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju svoj stav ali mislim da bi bilo verodostojno kada bi protestovali na primer za socijalnu pravdu, za brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Pozvao je Srbe sa Kosova da ne "potpadaju pod uticaj autoritativnog režima u Beogradu".

"Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu. Oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe, a možda i interese i nekih ratno-huškačkih velikih sila. Zato vas pozivam da sačuvate mir i da imate više poverenja u Vladu Kosova", kazao je Kurti u video objavi na Fejsbuku.

On je kazao da je Vlada Kosova posvećena blagostanju svih građana Kosova, bez obzira na versku ili etničku pripadnost. "Naša vrata su svima otvorena", kazao je Kurti.

 Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022