Vesti
Politika

Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Kosovski premijer Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Kurti je u intervjuu za nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung rekao da su u Briselu u proteklih deset godina sklopljena 33 sporazuma, od kojih u Srbiji dve trećine njih nije sprovedeno.

„Ja priznajem da ta 33 sporazuma postoje, i spreman sam da ih sve uzmem u obzir kada u Briselu počnu zvanični razgovori o normalizaciji odnosa na bazi nemačko-francuskog predloga. Srbija želi da izdvoji taj jedan sporazum, a da preostala 32 ignoriše, kao i nemačko-francuski plan. U tome neću učestvovati“, rekao je Kurti.

„Ako razgovaramo o normalizaciji naših odnosa, spreman sam da razgovaram i o zajednici i pravima srpske manjine – ali ne kao preduslovu za razgovore, nego kao njihovom sastavnom delu“, dodao je on.

Na sugestiju da za neuspeh dogovora nije kriva samo Srbija, pošto on, za razliku od njegovih prethodnika blokira stvaranje zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da Srbija „stalno ponavlja da nikada neće priznati Kosovo“, da je Kosovo „veštačka država“, a da „u toj navodno veštačkoj državi želi vrlo realnu zajednicu opština“.

„Srpsko rešenje glasi ‘vi ne postojite, ali mi želimo nešto od vas’. Tako neće moći. Osim toga, kada se za nešto moli, treba uvek imati na umu da ista molba može biti upućena i vama. Na Kosovu manjine čine oko osam odsto stanovništva, u Srbiji oko 20 odsto. Srbija treba da vodi računa o principu. Uz to je i naš Ustavni sud rekao da ZSO nije u skladu sa ustavom Kosova“, rekao je Kurti.

Navodeći da je za reciprocitet prava svih manjina na celom Balkanu, Kurti je vlasti u Beogradu optužio da im nije stalo do prava Srba.

„Ljudska prava su važna da bi se suzbile nacionalističke hegemonije. Ali Beogradu nije stalo do prava Srba. Srbija želi teritorijalizaciju tih prava, a to je nešto sasvim drugo. Beograd želi da se srpske opštine udruže u zajednicu, a ja ne znam nijednog Srbina na Kosovu koji to od mene traži“, rekao je Kurti.

Na pitanje o kritici visokog predstavnika Žozepa Borela da se tvrdoglavo protivio kompromisu na nedavnim razgovorima u Briselu, Kurti je rekao da „nije tvrdoglav, nego veran principiima“.

„Postoje načela i vrednosti kojih se držim i o kojima u Briselu ne pregovaram. Ne idemo u Brisel da bi razgovarali o policiji, tužiocima, carinicima ili katastrima. Mi smo tamo kao predstavnici dve države da bi razgovarali o normalizaciji njihovih odnosa. Radi se o dijalogu o temeljnom sporazumu, a ne o dijalogu za prevazilaženje krize. Ne treba nam dijalog dijaloga radi, niti da bi pokazali da je Brisel aktivan“, rekao je Kurti.

„Ne bi išao u Brisel da se radilo samo o registarskim tablicama. Ja idem u Brisel da bi sklopio sveobuhvatni sporazum. Gospodin Borel je insistirao da potpišemo samo izjavu o registracijama i to predstavimo kao veliki uspeh. To je bilo najvažnije razmimoilaženje, koje sam imao sa njim“, dodao je Kurti.

Odgovarajući na pitanje da li ga opterećuje to što je bio u zatvoru u vreme Slobodana Miloševića, kada je sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, Kurti je rekao da za njega „nije toliko problematično šta je Vučić bio, nego što ni danas ne pokazuje ni najmanje žaljenje zbog toga šta je bio“.

„Umesto da žali što je bio ministar informisanja Miloševića, on žali što sam više od godinu dana posle njegovog obaranja sa vlasti pušten iz zatvora. To je u više navrata rekao i to me iritira. Ne radi se o tome kroz šta sam ja prošao u zatvoru, nego o tome da se u Srbiji malo toga promenilo“, rekao je Kurti.

Kurti je u intervjuu rekao da Kosovo računa na podršku prjatelja kako bi u što skorije vreme bilo održano glasanje o njegovom prijemu u Savet Evrope.

„Uz to, u decembru ćemo i zvanično podneti zahtev za pristupanje Evropskoj uniji. Naravno da znamo da članstvo neće doći u bliskoj budućnosti. Međutim, važno je da zvanično, fomalno i javno pokažemo našu želju da budemo primljeni u EU“, rekao je Kurti.Ostale vesti

Elektrosever: Ispunjavamo sve obaveze energetske Mape puta
Zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač za dijalog u Beogradu, Besnik Bisljimi, optužio je kompaniju „Elektrosever“, ali i EU, za nesprovođenje sporazuma o energetici, odnosno mapi puta koju su Priština i Beograd odobrile još 21. juna prošle godine. Oglasio se potom i „Elektrosever“ koji je Bisljimija demantovao.
  • 08.02.2023
Nemačka ambasada: Ne postavljati preduslove o ZSO
Uslovi kosovskog premijera Aljbina Kurtija za Zajednicu srpskih opština nisu naišli na podršku Nemaca. Dok ih američka ambasada ne komentariše, a Lajčak odbija da javno iznese stav EU, nemačka ambasada u Prištini ne podržava postavljanje preduslova. Pominju krhku situaciju na severu, navodeći da je upravo za to potreban konstruktivan pristup.
  • 08.02.2023
Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023