Vesti
Politika

Kurti: Srbija je sprovela tiho administrativno etničko čišćenje

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu primili su političke predstavnike Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca i sa njima razgovarali o rezultatima nedavno održanih izbora u Srbiji.
Kurti: Srbija je sprovela tiho administrativno etničko čišćenje
Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar Ljiburn Aljiu primili su političke predstavnike Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca (Foto Kancelarija premijera Kosova)

Na sastanku u Prištini se razgovaralo o rezultatima izbornih procesa u Srbiji, posebno u odnosu na tri opštine sa albanskom većinom, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Na izborima 3. aprila su učestvovale i albanske stranke sa dve liste: "Koalicija ujedinjenih Albanaca" i "Albanska demokratska alternativa".

Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nanesena je velika nepravda pasivizacijom preko 6.000 adresa albanskog stanovništva u ovim opštinama, navedeno je na početku sastanka.

Kosovski premijer je rekao da to "tiho etničko čišćenje" i da će imati velike posledice.

"Ovaj metod Srbije, kojim je uskraćeno osnovno i demokratsko pravo glasa, takođe je doneo nezadovoljavajuće rezultate. Dakle, ovi izbori nisu bili ni slobodni, ni demokratski. Nedostatak jedinstva i koordinacije albanskih političkih subjekata na jednom frontu, bio je još jedan štetan faktor za izborne rezultate", naveo je Kurti.

On je dodao da opšta situacija Albanaca u ovim opštinama, sa diskriminatornom i tlačiteljskom politikom Srbije, zahteva zajedničku posvećenost i budnost, kao i utvrđivanje i očuvanje političkog jedinstva albanskih predstavnika iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

"Posle suzbijanja diskriminacije Albanaca, ne treba da podržavamo pokušaji međusobnog sukobljavanja Albanaca, čiji je deo i cilj da se smeni gradonačelnicA Preševa Ardita Sinani. Poremećaji i podele su pogrešni i štetni", rekao je Aljbin Kurti.

On je na kraju istakao da saradnja, kao i pravična zaštita i unapređe prava Albanaca nisu samo potreba, već neophodnost vremena, zaključuje se u saopštenju.

Sastanku u Prištini su prisustvovali: gradonačelnica Preševa Ardita Sinani, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Stranke demokratske akcije Šaip Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi, zamenik predsednika opštine Preševo i predsednik Albanske demokratske partije Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demokratske unije Naser Aziri, predsednik Pokreta za Demokratski progres Škiprim Musliju, predsednik Albanske demokratske alternative Armend Aljiu, opštinski odbornik Medveđe Fehmi Beha i član Veća za međunacionalne odnosi u opštini Medveđa Arben Ferati.

Uprkos pozivu na sastanak, nisu se odazvali predsednik Alternative za promene Šćiprim Arifi i predsednik Skupštine Preševa, ujedno i predsednik Pokreta za reforme Sami Salihu.

Podsetimo, Albanci sa juga Srbije neće imati nijednog poslanika u Skupštini Srbije posle aprilskih izbora. U prošlom sazivu su imali tri poslanika.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023