Vesti
Politika

Kurti: Srbija je sprovela tiho administrativno etničko čišćenje

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu primili su političke predstavnike Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca i sa njima razgovarali o rezultatima nedavno održanih izbora u Srbiji.
Kurti: Srbija je sprovela tiho administrativno etničko čišćenje
Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar Ljiburn Aljiu primili su političke predstavnike Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca (Foto Kancelarija premijera Kosova)

Na sastanku u Prištini se razgovaralo o rezultatima izbornih procesa u Srbiji, posebno u odnosu na tri opštine sa albanskom većinom, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Na izborima 3. aprila su učestvovale i albanske stranke sa dve liste: "Koalicija ujedinjenih Albanaca" i "Albanska demokratska alternativa".

Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nanesena je velika nepravda pasivizacijom preko 6.000 adresa albanskog stanovništva u ovim opštinama, navedeno je na početku sastanka.

Kosovski premijer je rekao da to "tiho etničko čišćenje" i da će imati velike posledice.

"Ovaj metod Srbije, kojim je uskraćeno osnovno i demokratsko pravo glasa, takođe je doneo nezadovoljavajuće rezultate. Dakle, ovi izbori nisu bili ni slobodni, ni demokratski. Nedostatak jedinstva i koordinacije albanskih političkih subjekata na jednom frontu, bio je još jedan štetan faktor za izborne rezultate", naveo je Kurti.

On je dodao da opšta situacija Albanaca u ovim opštinama, sa diskriminatornom i tlačiteljskom politikom Srbije, zahteva zajedničku posvećenost i budnost, kao i utvrđivanje i očuvanje političkog jedinstva albanskih predstavnika iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

"Posle suzbijanja diskriminacije Albanaca, ne treba da podržavamo pokušaji međusobnog sukobljavanja Albanaca, čiji je deo i cilj da se smeni gradonačelnicA Preševa Ardita Sinani. Poremećaji i podele su pogrešni i štetni", rekao je Aljbin Kurti.

On je na kraju istakao da saradnja, kao i pravična zaštita i unapređe prava Albanaca nisu samo potreba, već neophodnost vremena, zaključuje se u saopštenju.

Sastanku u Prištini su prisustvovali: gradonačelnica Preševa Ardita Sinani, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Stranke demokratske akcije Šaip Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi, zamenik predsednika opštine Preševo i predsednik Albanske demokratske partije Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demokratske unije Naser Aziri, predsednik Pokreta za Demokratski progres Škiprim Musliju, predsednik Albanske demokratske alternative Armend Aljiu, opštinski odbornik Medveđe Fehmi Beha i član Veća za međunacionalne odnosi u opštini Medveđa Arben Ferati.

Uprkos pozivu na sastanak, nisu se odazvali predsednik Alternative za promene Šćiprim Arifi i predsednik Skupštine Preševa, ujedno i predsednik Pokreta za reforme Sami Salihu.

Podsetimo, Albanci sa juga Srbije neće imati nijednog poslanika u Skupštini Srbije posle aprilskih izbora. U prošlom sazivu su imali tri poslanika.Ostale vesti

Svečlja: Na usluzi sam svakom građaninu Kosova, Srbi nisu “treća lica”
Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), saopštio je da je juče boravio na severu Kosova i poručio da je na usluzi svim građanima, bez obzira na etničku i političku pripadnost.
  • 14.08.2022
Haradinaj: Kurti je prevarant, želi sporazum o nenapadanju sa Srbijom
Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nazvao je prevarantom premijera Kosova Aljbina Kurtija i optužio da na sastanku koji će biti održan u Briselu 18. avgusta želi da postigne sporazum o nenapadanju sa Srbijom.
  • 14.08.2022
EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022