Vesti
Politika

Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova

Kosovski premijer Aljbin Kurti smenio je ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Agima Veljiua iz Demokratskog saveza Kosova.
Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kako se u saopštenju vlade navodi, Veljiu je u izjavi za kosovsku televiziju Kljan Kosova rekao da je protiv stava kosovskog premijera u vezi sa vanrednim stanjem, i, kako kažu, tom prilikom "ponovo širio paniku navodeći da broj obolelih raste iz sata u sat".

Dodaje se da tako nešto nisu rekli ni u Ministarstvu zdravlja, a ni u Nacionalnom institutu za javno zdravlje.

"U ovom trenutku, kada cela javna administracija vrši maksimalne napore da minimizuje štete od korona virusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući i one iz vladinog kabineta, treba da dokažu zrelost kako prilikom odlučivanja tako i prilikom davanja izjava", navodi se u saopštenju, i dodaje kako je Veljiu i putem drugih izjava dokazao nedostatak vođstva i minirao rad vlade.

O ovome je obavešten predsednik DSK, Isa Mustafa, od koga je Kurti zatražio da što pre pošalje novo ime za ministra.

Do tada, vršilac dužnosti u ministarstvu biće zamenik ministra iz Samoopredeljenje Đeljalj Svećlja.

Kosovski predsednik Hašim Tači sinoć je nakon zasedanja Nacionalnog saveta bezbednosti predložio Skupštini da proglasi vanredno stanje a zbog pandemije.

U slučaju da kosovska Skupština potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem predvodi Savet bezbednosti, a njime rukovodi predsednik zemlje.

Premijer Aljbin Kurti protivi se uvođenju vanrednog stanja smatrajući je ekstremnom merom.

Njegov koalicioni partner Demokratski savez Kosova je saopštio da podržava tako nešto, a na hitno uvođenje vanrednog stanja sinoć je pozvao i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023