Vesti
Politika

Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova

Kosovski premijer Aljbin Kurti smenio je ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Agima Veljiua iz Demokratskog saveza Kosova.
Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kako se u saopštenju vlade navodi, Veljiu je u izjavi za kosovsku televiziju Kljan Kosova rekao da je protiv stava kosovskog premijera u vezi sa vanrednim stanjem, i, kako kažu, tom prilikom "ponovo širio paniku navodeći da broj obolelih raste iz sata u sat".

Dodaje se da tako nešto nisu rekli ni u Ministarstvu zdravlja, a ni u Nacionalnom institutu za javno zdravlje.

"U ovom trenutku, kada cela javna administracija vrši maksimalne napore da minimizuje štete od korona virusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući i one iz vladinog kabineta, treba da dokažu zrelost kako prilikom odlučivanja tako i prilikom davanja izjava", navodi se u saopštenju, i dodaje kako je Veljiu i putem drugih izjava dokazao nedostatak vođstva i minirao rad vlade.

O ovome je obavešten predsednik DSK, Isa Mustafa, od koga je Kurti zatražio da što pre pošalje novo ime za ministra.

Do tada, vršilac dužnosti u ministarstvu biće zamenik ministra iz Samoopredeljenje Đeljalj Svećlja.

Kosovski predsednik Hašim Tači sinoć je nakon zasedanja Nacionalnog saveta bezbednosti predložio Skupštini da proglasi vanredno stanje a zbog pandemije.

U slučaju da kosovska Skupština potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem predvodi Savet bezbednosti, a njime rukovodi predsednik zemlje.

Premijer Aljbin Kurti protivi se uvođenju vanrednog stanja smatrajući je ekstremnom merom.

Njegov koalicioni partner Demokratski savez Kosova je saopštio da podržava tako nešto, a na hitno uvođenje vanrednog stanja sinoć je pozvao i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.Ostale vesti

Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020