Vesti
Politika

Kurti se sastao sa Kosnetom

Lider Pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti sastao se sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom. Kurti je najavio da će Kosovo uskoro imati novu vladu.
Kurti se sastao sa Kosnetom
Aljbin Kurti i Filip Kosnet (Foto KosovaPress)

Sastanak je održan dva dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara, na kojima je Samoopredelenje zauzelo prvo mesto.

Aljbin Kurti, koji je i kandidat za premijera, rekao je da će Kosovo ubrzo imati novu vladu.

Putem saopštenja iz Samoopredelenja su naveli da se na ovom sastanku razgovaralo i o "mogućnosti saradnje na konkretnim projektima koji će pomoći demokratskoj izgradnji države i ekonomskom razvoju Kosova", prenosi KosovaPress

Istaknuto je i produbljivanje bilateralnih odnosa između Kosova i Sjedinjenih Država.

Američki ambasaodr u Prištini Filip Kosnet čestitao je Aljbinu Kurtiju na pobedi.

„Drago mi je što sam se sastao sa Aljbinom Kurtijem i čestitao Samoopredeljenju na njihovoj pobedi i razgovarao o kosovskom putu napred“, poručio je Kosnet u objavi na Tviteru.


Kosnet je pozvao politčke stranke da ubrzano rade "na uspostavljanju Vlade i Skupštine, koje bi služile svim građanima, i rešavale hitne izazove".

Ambasador Kosnet razgovarao je i sa vršiteljkom dužnosti predsednika Kosova Vjosom Osmani. I njoj je čestitao na izbornim rezultatima.

 

Posted by U.S. Embassy Pristina, Kosovo on Уторак, 16. фебруар 2021.Ostale vesti

“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021