Vesti
Politika

Kurti: Sastanak sa Beogradom zavisi od Brisela

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je Priština spremna za sastanak sa Beogradom, ali da njegovo održavanje zavisi od Brisela.

 • 05.02.2022
 • 09:16 h > 11:07
 • Politika
 • izvor: Beta, Danas, KosovaPress
 • komentara:
 • pregleda: 500
Kurti: Sastanak sa Beogradom zavisi od Brisela
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Na konferenciji za novinare nakon jučerašnje sednice Vlade, Kurti je kazao da ne nedostaje spremnost i interesovanje kosovske strane za nastavak dijaloga.

„Što se tiče mogućih sastanaka u Briselu, mi smo posvećeni uravnoteženom, principijelnom dijalogu ka pravno obavezujućem sporazumu koji se fokusira na medjusobno priznanje i naš pristup je uvek konstruktivan. Od posrednika, Brisela, zavisi kada će biti sledeći sastanak, ali naša spremnost i naše interesovanje nikada neće izostati“, rekao je on.

’’Dečani deo kulturnog mozaika Kosova’’

Kurti je obećao da će Vlada Kosova biti posvećena očuvanju legitimnih prava Manastira Visoki Dečani, ali je primetio da Ustavni sud nije trebalo da donese odluku o nekom predmetu, a da ne iskoristi sve druge pravne nivoe.

"Pitanje vlasništva nad zemljištem oko Manastira nije rešavao nijedan relevantan sud", rekao je premijer Kosova.

"Smatram da Ustavni sud nije trebalo da donosi odluku o nekom predmetu bez odluke na svim drugim zakonskim nivoima. Manastir Dečane, kao što svi znamo, deo je bogatog kulturnog mozaika Kosova. Nažalost, Srpska pravoslavna crkva je ta koju Srbija više puta zloupotrebljavala kao politički instrument protiv Kosova i Albanaca. Potrudićemo se da sačuvamo legitimna prava manastira, ali i verski poglavari manastira da urade svoj deo, tražeći rešenja kroz dijalog i dogovor sa lokalnim stanovništvom. Verujem da je tako nešto moguće“, zaključio je on.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
 • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
 • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
 • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
 • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

 • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
 • 03.10.2023