Vesti
Politika

Kurti: Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da sastanak u Briselu nije dao nikakav rezultat zbog uslovljavanja Srbije i podrške tom predlogu od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom kao preduslov za ostvarivanje drugih sporazuma.
Kurti: Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO
Miroslav Lajčak, Žozep Borel i Aljbin Kurti (Foto EC - Audiovisual Service/Robert Atanasovski)

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je on na sastanku predstavio predlog narednih koraka u primeni Sporazuma iz Brisela i Ohrida, a da srpska strana nije imala nikakav predlog.

Dodao je da on, kao premijer Kosova, ne može da prihvati predlog Srbije da se prvo krene sa formiranjem Zajednice kao preduslovom za primenu drugih sporazuma.

„Od 39 sporazuma, ne može se izabrati samo jedan i postaviti kao kola ispred konja“, naveo je Kurti.

Nekoliko puta je ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku nije dao nikakav predlog i zbog toga je sastanak završen bez rezultata, dodajući da ne može biti kompromisa jer, prema njegovim rečima, ne može biti kompromisa između predloga sa redosledom poteza u primeni sporazuma iz Brisela i Ohrida i starog uslova – ZSO.

„Kada sam tražio da vidim predlog koji je Srbija dala, jer mi je rečeno da postoji, posrednici nisu bili u mogućnosti da ga donesu i tek po završetku sastanka dali su mi dokument od dve stranice na engleskom i ćirilici koji je stari dokument od najmanje šest meseci, to je bio dokument uslovljavanja Srbije da se jednom mora formirati Zajednica opština sa srpskom većinom i na kraju možemo da pređemo na osnovni sporazum“, rekao je Kurti.

„U članu 10 osnovnog sporazuma (iz Brisela) stoji da se moraju sprovoditi svi sporazumi koji su obavezni i važeći i ima ih 39. Ali, ne može se izabrati samo jedan i staviti ga kao kola ispred konja. Dakle, nisam prihvatio takav uslov. Šteta što je Lajčak prihvatio takav uslov od Srbije, i to kršeći funkciju posrednika“, kazao je Kurti.

Prema njemu, dokument koji mu je kasnije, nakon završetka sastanka dat, nije bio predlog već uslovljavanje, koje je, na žalost, prihvatio posrednik EU.

Kurti je kazao da je i ovom prilikom ponovio svoju spremnost da bez ikakvih preduslova primeni sporazume iz Brisela i Ohrida.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023