Vesti
Politika

Kurti: Samoupravljanje za srpsku zajednicu u skladu sa ustavom Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da će samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu ostvarivati na osnovu ustava Kosova i da to ne znači samoadministraciju niti autonomiju.
Kurti: Samoupravljanje za srpsku zajednicu u skladu sa ustavom Kosova
Aljbin Kurti (Foto Skupština Kosova)

On je u intervju za javni servis RTK rekao kako veruje da će odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu moći da se reši za dobrobit svih Srba bez ugrožavanja pravnog i ustavnog poretka Kosova, služeći demokratiji, ali i prihvatanjem ponuda koje je dao.

„Samoupravljanje nije samoadministriranje, nije autonomija. Ovde (u sporazumu) piše samouprava srpske zajednice, a ne opština sa srpskom većinom, ja sam to rekao u skupštini i iz mog ugla, što može da potvrdi svaki ozbiljan pravnik međunarodnog prava, kada kažete samouprava srpske zajednice, zapravo imate kao instrument okvirni sporazum za zaštitu nacionalnih manjina“, rekao je on.

On je dodao da je 18. marta predstavio tri stuba koja moraju biti prihvaćena da bi on dao model samoupravljanja.

„Osamnaestog marta, ako prihvatimo ova tri stuba, doneću im model, ali nije u redu da se od mene detaljno traži model ako se princip ne prihvati. Da smo imali dogovor o ova tri stuba, našem republikanskom, demokratskom konstitucionalizmu i vrednostima, američkom stavu i evropskom stavu kada ih prihvatamo, ja dajem model“, rekao je Kurti.

Kazao je da su predstavnici Srbije najavili da neće poštovati sporazum i aneks o njegovoj primeni.

„Oni su već dali jasne indicije i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU i SAD sude i osude destruktivno ponašanje Srbije. Dobro sam čitao tekstove i kada vidim da postoje univerzalni pojmovi, naravno da sam konstruktivan. Uvek tražim više od onoga što se nudi jer mislim da zaslužujemo više. Ne dižu nam se zidovi, već nam se otvaraju putevi, ja sam pristao da ovo potpišem i ovom prilikom je otkrivena destruktivnost Srbije“, kazao je Kurti.

Naglasio je da se odnosi Kosova i Srbije ne mogu normalizovati bez razmatranja zločina počinjenih tokom rata.

„Po mom snažnom uverenju, prevazilaženje, suočavanje sa nasleđem prošlosti je generički pojam koji treba pretočiti u mnoge stvari koje su problematične između naše dve zemlje. Odnosi se ne mogu normalizovati bez rešavanja ratnih zločina i mnogih drugih neratnih pitanja. Već u aneksu imamo hitno pitanje nestalih osoba“, kazao je kosovski premijer.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023