Vesti
Politika

Kurti: Samo po konačni dogovor

Premijer Kosova Aljbin Kurti obavestio je članove Vlade Kosova o toku dijaloga sa Srbijom i razgovorima o registarskim tablicama, uz napomenu da je potpredsednik Besnik Besljimi u Briselu, pa će "možda u roku od 48 sati biti održan sastanak na kome će biti dogovora".
Kurti: Samo po konačni dogovor
Miroslav Lajčak, Žosep Borel i Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

Kurti je rekao da je do sada izrečeno skoro 2.000 opomena, navodeći da niko ne uživa u kažnjavanju, ali da "država ima svoj Ustav i zakon".

Kako prenosi RTK, Kurti je članove kabineta obavestio o razgovorima sa predsednikom Srbije i predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Borelom, na kojem nije postignut dogovor o tablicama.

Prema njegovim rečima, u petak je stigao poziv Borela, uz prateći tekst sa četiri paragrafa, koji su na kraju trebalo da budu objavljeni kao saopštenje.

"U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na predlog EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska, za normalizaciju odnosa. U trećem pasusu teksta pozvao je da se odmah počnu razgovori o predlogu EU na visokom nivou kako bi se postigao dogovor pre marta 2023. godine", rekao je Kurti na početku sednice Vlade Kosova.

"U drugom pasusu bilo je pitanje registarskih tablica zajedno sa pitanjem garancija za srpsku zajednicu o čemu bi se govorilo u predlogu EU, odnosno u sporazumu o normalizaciji", nastavio je Kurti.

Kosovski premijer je istakao da je preduslov za registarske tablice bio samo obustavljanje delovanja Vlade Kosova, a ne zabrana izdavanja tablica što je trebalo da bude obaveza Srbije.

"Dogovorili smo se, da bismo dali prostor za razgovore o predlogu EU, da obustavimo drugu fazu odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile sa nelegalnim tablicama", predočio je Kurti.

Taj predlog je prihvaćen i to je važan uspeh sa sastanka, rekao je Kurti i ocenio da je srpska zajednica na Kosovu "najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u republičkom ustavu".

"Ovo je rezultat Ahtisarijevog sveobuhvatnog sporazuma. Prava manjina u Ustavu Kosova ne postoje ni u Srbiji, ni u mnogim, mnogim drugim zemljama, uključujući ustave najnaprednijih zemalja EU", rekao je Kurti.

Kurti je potom ukazao da je Borel, nažalost, promenio premisu pregovora i počeo da insistira na sporazumu koji se bavi samo suspenzijom kazni za registarske tablice.

"Veliki cilj je skinut sa dnevnog reda, hitna potreba za evropskim predlogom uz francusko-nemačku podršku nestala je sa stola, prilagođavajući se cilju Srbije, čiji je predsednik u Brisel došao ne zbog predloga EU, već zbog tablica", ukazao je Kurti.

Kurti je ponovio da je prihvatio sastanak jer je namera bila da državni vrh "napravi veliki posao".

"Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni načelnik katastra, ni carinik, da se bavim svim vrstama tehničkih pitanja koja se javljaju tokom razgovora. Mi smo država sa relevantnim institucijama i organima", naglasio je Kurti.

On je poručio da u Brisel ide samo po konačni sporazum o normalizaciji uz obostrano priznanje.

"To je smisao, a pošto su autori predloga EU odustali od svog predloga, sastanak je završen. Kao i 18. avgusta i ovoga puta sam poslednji izašao iz zgrade EU", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022