Vesti
Politika

Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Aljbin Kurti (Foto Tviter@Albin Kurti)

Kurti je upoznao ambasadore sa radom i odlukama vlade u ispunjavanju prioriteta njenog programa.

„Govorio je i o merama protiv pandemije korona virusa, o posvećenosti vlade reformama i evropskim i evroatlantskim integracijama i značaju saradnje sa zemljama velike petorke u ostvarivanju ovih ciljeva. On im je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju, kao partnerske i prijateljske države, pružaju državi i narodu Kosova“, navedeno je u saopštenju.

Na kraju sastanka potpisan je Memorandum o razumevanju vlade Kosova i Evropske unije za nastavak korišćenja zgrade u kojoj se nalaze kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Kosovski premijer pozdravlja imenovanje Stjuarta Piča: Očekujem blisku saradnja

Kosovski premijer Aljbin Kurti reagovao je nakon imenovanja Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan u okviru stalne posvećenosti Velike Britanije razvoju i prosperitetu regiona.

Kurti je na Tviteru napisao da očekuje blisku saradnju sa Stjuartom Pičem u odbrani i promovisanju slobode i demokratije na Zapadnom Balkanu.

 


Pič će preuzeti svoju novu funkciju nakon što je podneo ostavku na mesto predsedavajućeg Vojne komisije NATO-a, na kom je bio od 2018. Prethodno je služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022