Vesti
Politika

Kurti sa ministrom oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Hipijem

Premijer Kosova Aljbin Kurti je sa ministrom oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsom Hipijem  razgovarao u Prištini o odnosima Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva i mogućnostima daljeg unapređenja saradnje u oblasti odbrane.
Kurti sa ministrom oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Hipijem
Džejms Hipi i Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

Kurti je visokom gostu zahvalio na poseti i kontinuiranoj podršci Kosovu u svim fazama njegovog razvoja, a zatim mu je čestitao krunisanje kralja Čarlsa III i kraljice Kamile, saopšteno je medijima iz njegovog kabineta.

"On je obavestio ministra Hipija o napretku Kosova u ove dve godine, ističući da je Kosovo ostvarilo značajan ekonomski rast u pogledu BDP-a, investicija i rasta prihoda", dodaje se.

Kurti je, nakon što je istakao povećanje budžeta u oblasti odbrane, ocenio potrebnim unapređenje saradnje Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva u toj oblasti.

Kosovski premijer je podsetio da je do sada 28 kadeta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) završilo program vojnog obrazovanja na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendhurst.

"Ministar Hipi je naglasio da je Kosovo priča o uspehu i da moramo da radimo zajedno na promovisanju napretka koji je ovde postignut", navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su ocenili da uloga Ujedinjenog Kraljevstva u regionu "doprinosi slobodi, demokratiji i napretku".

Inače, britanskim vojnicima u sastavu KFOR-a je produžen mandat za još tri godine, saopštio je britanski ministar oružanih snaga Džejms Hipi.

On je kazao i da je svestan da na Kosovu postoje bezbednosni izazovi, ali da postoji posvećenost pronalaženju rešenja.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023