Vesti
Politika

Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga

Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti (Foto koha.net)

Kurti je ponovio da je Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg bi građani obe zemlje trebalo da imaju koristi, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje, navedeno je u saopštenju za javnost iz Kurtijevog kabineta.

Kurti i Lajčak su takođe razgovarali o sporazumu o primeni energetske mape puta prema nasleđenim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

"Zahvaljujući ovom sporazumu, posle više od 20 godina, četiri opštine na severu Kosova: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica preći će na redovan režim obračuna utroška električne energije. Ovim sporazumom će budžet Kosova biti pošteđen utroška desetina miliona evra godišnje koji su prethodno uplaćivani za pokrivanje energetskih troškova na severu zemlje", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Miroslav Lajčak je na Kosovo doputovao svega nekoliko dana pošto su se u Briselu Priština i Beograd sporazumeli oko smernica za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji u četiri opštine sa srpskom većinom na severu.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022