Vesti
Politika

Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa ambasadorima Kvinte u Prištini (Foto Kabinet premijera Kosova)

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, nastavak "bliske saradnje i koordinacije delovanja" između vlade u Prištini, EU i Kvinte, činilo je okosnicu sastanka.

Razgovaralo se o nedavno potpisanom sporazumu u SAD za sprovođenje energetske mape puta, te sporazumu sa ENTSO-E i "značaju koji on ima za suverenitet Kosova".

"Govoreći o dijalogu Republike Kosovo i Srbije, ponovljeno je opredeljenje Vlade Republike Kosovo za principijelan i izbalansiran dijalog, za pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa, sa obostranim priznavanjem u centru", još jednom je naznačemo u saopštenju vlade iz Prištine nakon sastanka.

Sastanku su inače prisustvovali i Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati.

Sastanak je organizovan nakon tenzija u vezi sa planiranom primenom odluka kosovske vlade o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM na RKS, kao i uvođenja recipročne mere za one koji na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, čemu su se grupe Srba suprotstavile postavljanjem barikada zbog čega je kosovska vlada, uz posredovanje SAD i EU, odložila sporovđenje odluke na mesec dana.

Takođe, naredne nedelje, posle više od godinu dana u Briselu, pod posredstvom Miroslava Lajčaka, uslediće sastanak Kurtija i srpskog predsednika, a međunarodni zvaničnici koji prate dijalog su već stavili do znanja da očekuju napredak i smirivanje situacije.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022