Vesti
Politika

Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa ambasadorima Kvinte u Prištini (Foto Kabinet premijera Kosova)

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, nastavak "bliske saradnje i koordinacije delovanja" između vlade u Prištini, EU i Kvinte, činilo je okosnicu sastanka.

Razgovaralo se o nedavno potpisanom sporazumu u SAD za sprovođenje energetske mape puta, te sporazumu sa ENTSO-E i "značaju koji on ima za suverenitet Kosova".

"Govoreći o dijalogu Republike Kosovo i Srbije, ponovljeno je opredeljenje Vlade Republike Kosovo za principijelan i izbalansiran dijalog, za pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa, sa obostranim priznavanjem u centru", još jednom je naznačemo u saopštenju vlade iz Prištine nakon sastanka.

Sastanku su inače prisustvovali i Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati.

Sastanak je organizovan nakon tenzija u vezi sa planiranom primenom odluka kosovske vlade o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM na RKS, kao i uvođenja recipročne mere za one koji na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, čemu su se grupe Srba suprotstavile postavljanjem barikada zbog čega je kosovska vlada, uz posredovanje SAD i EU, odložila sporovđenje odluke na mesec dana.

Takođe, naredne nedelje, posle više od godinu dana u Briselu, pod posredstvom Miroslava Lajčaka, uslediće sastanak Kurtija i srpskog predsednika, a međunarodni zvaničnici koji prate dijalog su već stavili do znanja da očekuju napredak i smirivanje situacije.Ostale vesti

Kurti: Prvo obostrano priznanje pa ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju.

  • 04.02.2023
Ugljanin i Kamberi kod Kurtija, traže reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je predstavnike bošnjačke i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.
  • 04.02.2023
KM: Uklanjaju se obeležja Novog DSS sa sedišta stranke

Sa izloga sedišta Opštinskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici uklanjaju se stranačka obeležja.

  • 04.02.2023
Đilas za konsenzus o Kosovu: Dogovor ne produžava vlast Vučića
Postizanje dogovora oko Kosova i približavanje Evropskoj uniji (EU) ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.
  • 04.02.2023
Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

  • 04.02.2023
"Moramo reći da je ZSO deo sistema Republike Kosovo, a zalaganje Vučića da se formira ZSO je u stvari puštanje niz vodu kosovskih Srba", kazao je u emisiji "Dogovor!?" Momčilo Trajković iz SNF-a. Aleksandar Rapajić, predstavnik civilnog društva sa severa ističe da ukoliko buduća ZSO ne bude funkcionalna, odnosno ne zaštiti Srbe od centralnih institucija u Prištini, onda ne treba ni da bude formirana. Milija Biševac ističe da građani ni posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma ne znaju šta je ZSO.
  • 04.02.2023