Vesti
Politika

Kurti sa Borelom i Lajčakom razgovarao o dijalogu

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Kurti sa Borelom i Lajčakom razgovarao o dijalogu
Kurti i Borelj (Foto Vlada Kosova)

Na ovom sastanku, kako je saopšteno iz kabineta premijera Kosova, razgovarano je o procesu dijaloga između Kosova i Srbije i njegovoj budućnosti.

U međuvremenu, Kurti je ponovo potvrdio spremnost i posvećenost Vlade Kosova evropskoj agendi.

Ovaj sastanak je deo posete Briselu, četvrtom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje,

Takođe je bilo reči o produbljivanju bilateralne saradnje između Republike Kosova i Evropske unije i putu Kosova ka evropskim integracijama.

Borel o dijalogu: Novi sastanak nepotreban ako se preduslovi ne ispune

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je na konferenciji za medije sa kosovskim predsednikom Aljbinom Kurtijem, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, da je "preduslov za susret na najvišem nivou – spremnost dve strane da se usaglase o konkretnim rezultatima".

„Jasno smo naznačili nakon dva sastanka ove godine da je preduslov za susret na najvišem nivou – spremnost dve strane da se usaglase o konkretnim rezultatima. Bilo bi nepotrebno da imamo još jedan sastanak ukoliko se ti preduslovi ne ispune, jer to bi opet bio sastanak ni zbog čega. Mi imamo šatl diplomatiju, imamo Lajčaka, ali njihov rad je pokazao da trenutno ta spremnost koju očekujemo ne postoji. Godina nije gotova i nastavljamo da činimo sve što je moguće kako bi se takav sastanak održao ako budemo sigurni da će biti rezultata“, rekao je Borel.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022