Vesti
Politika

Kurti sa Boreljom: Kosovo traži uzajamno priznanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, sastao se sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom na kraju drugog dana boravka u Minhenu gde se održava bezbednosna konferencija. 
Kurti sa Boreljom: Kosovo traži uzajamno priznanje
Aljbin Kurti na sastanku sa Žozepom Boreljom (Foto: Kabinet kosovskog premijera )

Glavna tema ovog sastanka bio je dijalog koji se vodi u Briselu. Kurti je naglasio da je Kosovo za sporazum koji uključuje uzajamno priznanje.

„Na sastanku se razgovaralo o procesu dijaloga između Kosova i Srbije. Premijer Kurti je rekao da je Vlada Kosova konstruktivna strana koja se zalaže za pravno-obavezujući sporazum koji se fokusira na uzajamno priznanje“, navode iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti je rekao da je spreman da se odazove pozivima za sastanak u Briselu, ako je za to spreman i Beograd. Takođe je pozdravio blisku koordinaciju između EU I SAD u ovom procesu.

Kosovski premijer se tokom jučerašnjeg dana sastao i sa Specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023