Vesti
Politika

Kurti sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU o dijalogu i ratu u Ukrajini

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu. Nakon prošlonedeljnih razgovora u Briselu koji nisu doveli do rešenja pitanja tablica, Kurti je sa međunarodnim predstavnicima razgovarao upravo o dijalogu u Briselu, ali i ratu u Ukrajini.

Kurti sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU o dijalogu i ratu u Ukrajini
Aljbin Kurti sa ambasadorima Kvinte i Å¡efom Kancelarije EU (Foto Kancelarija kosovskog premijera)

Uz Kurtija su ambasadore SAD-a, Nemačke, Francuske, Italije, otpravnika poslova ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i šefa Kancelarije EU na Kosovu ugostili predvodnik prištinske delegacije za dijalog u Briselu, Besnik Bisljimi i šef kabineta kosovskog premijera, Ljuan Daljipi.

Na sastanku se razgovaralo o političkim dešavanjima na Kosovu, kao i o političkoj situaciji u regionu.

„Dva meseca nakon početka ničim izazvane ruske vojne invazije i agresije na Ukrajinu i dalje je imperativ potreba za koordinacijom stavova i delovanja demokratskog sveta prema Ruskoj Federaciji. Reakcija i usklađivanje Republike Kosovo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Ujedinjenim Kraljevstvom su bili momentalni“, naveli su iz kabineta kosovskog premijera.

U saopštenju se podseća da se Kosovo pridružilo sankcijama protiv Rusije i izrazilo spremnost da primi 5.000 izbeglica i 20 novinara iz Ukrajine.

Osim o ratu na Istoku, razgovaralo se i o procesu dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.

Iz kabineta kosovskog premijera još jednom su poručili da se kosovska vlada zalaže za to da dijalog bude principijelan i uravnotežen, ali i fokusiran na uzajamno priznanje.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022